okt 072014
 
webshop, webáruház

Webáruház, webshop, internetes kereskedőáruház indításának kezdeti lépései

Webáruház, webshop  üzemeltetését indítod hamarosan? Már kész a terv? Mielőtt belevágsz olvasd el és bizonyosodj meg róla, hogy mindenre gondoltál az a webáruház  megnyitása előtt. Cégformáról, navról, bejelentési kötelezettségről olvashatsz.

 

Magánszemélyként indítható webáruház?

Webáruházat, webshopot, internetes kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást nem lehet magánszemélyként üzemeltetni, mert üzletszerű kereskedelmi tevékenységnek minősül. Hogy milyen vállalkozási formát válassz, abban a segítségedre lesz az előző két bejegyzésem. Betéti társaság vagy korlátolt felelősségű társaság alapításáról ebben a bejegyzésemben olvashatsz. Egyéni vállalkozók sajátosságairól pedig itt olvahatsz.

Tipp: ha a család kinőtt ruhaneműit vagy megunt tárgyakat szeretnél eladni, akkor keress fel egy online aukciós. Légy nyugodt, évi 600.000 Ft bevételig a tevékenység adómentes és az szja bevallásodban sem kell feltűntetned.

Engedélyek, tevékenységi kör

A kereskedelmi tevékenység alapvetően nem engedélyköteles – kivéve pár speciális esetet. A webshop üzemeltetőjének azonban bejelentési kötelezettsége van az illetékes jegyző felé.

Figyelem! Vannak olyan termékek, amiket kizárólag „fizikai”  üzletben lehet árulni.

Például: dohánytermékek, növényvédőszerek, egyes festékek, lakkok stb.

A webshop, webáruház internetes kereskedelmet folytató vállalkozás tevékenységi körébe fel kell venni a 4791 – Csomagküldő, internetes kiskereskedelem tevékenységi kört. Ha ez megtörtént, akkor nem kell fizikai bolttal, üzlettel rendelkezni a vállalkozásnak.

Kereskedelmi végzettség

A webshop üzemeltetéséhez nincs szükség kereskedelmi végzettséggel rendelkező személy alkalmazására. Itt felhívom a figyelmet arra, hogy ez csak akkor igaz, ha kizárólag internetes kereskedelemről van szó. Mindez már nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, akik a „fizikai” boltjuk mellett párhuzamosan webshopot is üzemeltetnek.

Számla és nyugtaadás szabályai

Az interneten kereskedő webáruházak számlázására ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a „fizikai” jelenléttel rendelkező boltra. Tehát számlát, nyugtát minden vásárlás után adni kell és az adófizetési kötelezettségre is ugyanazok a szabályok érvényesek. Mikor kell számát és mikor nyugtát kiállítani? Katt>> Mit kell írni a számlára? Katt>>

 

És végül még egy gondolat, amit egyik webáruház, webshop üzemeltetőjének sem szabad elfelejtenie. Be kell jelentkezni az adatvédelmi nyilvántartásba (NAIH regisztárció). Rendelkezni kell adatkezelési nyilvántartási számmal. Itt tudsz jelentkezni: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

 

 Kapcsolódó bejegyzések:

Egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély?

Milyen vállalkozási formát válasszak?

 A Facebookon is rendszeresen posztolok érdekességeket. Like me!

Tematikus linkkatalógus
Linkgyűjtemény
Karakter / szó / bekezdés számláló

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*