okt 092014
 
webshop, webáruház

Webáruház, webshop, internetes áruház honlapjának kötelező elemei

A webáruház, webshop és internetes áruház weben történő jelenlétre külön szabályok, előírások vonatkoznak. A bejegyzésből kiderül mit kell kötelezően megjeleníteni a honlapon és melyek azok a pontok, amikor érdemes szakemberhez fordulni.

 

Webáruház, webshop, internetes áruház webes jelenlétének törvényi előírásai

 

Az előző bejegyzésemben már írtam arról, hogy a webáruház, webshop, internetes áruház üzemeltetése végezhető engedély nélkül. Mindez nem jelenti azt, hogy más törvényi előírásoknak nem kell megfelelni.

A mai bejegyzésemben a honlap kötelező tartalmi elemeit fogom bemutatni. Mit kell kötelezően szerepeltetni a honlapon és azt hová érdemes tenni?

Törvényi előírás szerint könnyen hozzáférhető módon kell szerepeltetni a lent felsorolt adatokat  a webáruház, webshop, internetes áruház honlapján.

A kötelezően megjelenítendő adatokat két nagy csoportját különböztetjük meg. Az első részben azokat az elemeket írom le, amik az üzemeltetőre vonatkoznak. Az üzemeltető kilétéről, beazonosíthatóságával vannak kapcsolatban.

Mielőtt leírnám részletesen, hogy milyen adatokat kötelező szerepeltetni a honlapon, körbejárom a törvény azon előírását, mely szerint – „közvetlenül és folyamatosan” – köteles a szolgáltató ezen adatokat közzétenni.

Mit is jelent ez? A közvetlenül és folyamatosan azt jelenti, hogy nem elegendő a  honlap egy eldugott bugyrában szerpelelteni az adatokat, hanem könnyen elérhetővé kell tenni.  Gyakori megoldás a honlap menüsorában elhelyezett egy “Kapcsolat” fül. De a láblécről se feledkezzünk meg. Ide elhelyezhetünk egy linket, ahol részletesen tudjuk a vevőket, látogatókat tájékoztatni.

A kötelezően megjelenítendő adatok két nagy csoportját különböztetjük meg. Az első részben azokat az elemeket írom le, amik az üzemeltetőre vonatkoznak. Az üzemeltető kilétével, beazonosíthatóságával vannak kapcsolatban.

 

Információk a webáruház, webshop, internetes áruház üzemeltetőjéről

 

Nézzük elsőként azokat az adatokat, melyek a webshop, webáruház, internetes áruház szolgáltatójáról nyújtanak informciókat.

Az alábbi adatokat kötelező közzétenni:

 • szolgáltató neve
 • szolgáltató székhelye, telephelye
 • szolgáltató adószáma
 • szolgáltató elérhetősége (ahol tényleg meg lehet találni), telefonszám, e-mail cím
 • ha a szolgáltatónak – mielőtt elkezdett működni – nyilvántartásba vételi kötelezettsége volt, akkor a bejegyző bíróság vagy hatóság nevét. Például ide tartozik a kötelező kamarai regisztráció is
 • ha engedélyköteles tevékenységet végez a szolgáltató, akkor annak a hatóságnak a nevét, adatát, aki kiadta az engedélyt, valamint az engedély számát
 • a tárhelyszolgáltató nevét, székhelyét, elérhetőségét

Mi a helyzet a fogyasztók védelmével?

Az alábbi adatok már az internetes vásárlással, fogyasztók védelmével kapcsolatos nyilatkozatok és kötelező dokumentumok, megállapodásokat tartalmazza:

 1. ÁSZF

A webáruháznak, webshopnak, internetes áruháznak az ÁSZF-et nem elegendő elkészíteni és kitenni a honlapra, biztosítani kell a vevőnek, hogy bármikor letölthesse. Tehát érdemes word vagy pdf formában is elérhetővé tenni számukra.

 1. Szolgáltató tájékoztatási kötelezettsége a webáruház, webshop, internetes áruház vevője felé:
 • lépésekről, amiket a vevőnek az elektronikus szeződéskötéshez meg kell tenni
 • a megkötendő szerződés írásos szeződésnek minősül-e
 • ha van magatartási kódex, akkor hol érheti el a vevő

Az Ászf-el és az elektronikus úton történő szerződéskötéssel kapcsolatban mindenképpen érdemes a webáruház, webshop, internetes áruház üzemeltetőjének erre a területre specializálódott ügyvéddel konzulátni. A bejegyzésemmel az volt a célom, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy az interneten való jelenlét milyen közlési kötelezettségekkel jár.

Ha már kész az üzleti terv és ügyvéddel is konzuláltál, akkor ideje keresni egy megbízható könyvelőt.

A tanulmányomban segítek abban, hogy milyen szempontok alapján válaszd ki a könyvelőt, aki a leendő vállalkozásod biztos partnere lesz.

 

 
Keresztnév: *
Email: *


Kapcsolódó bejegyzések:
Webáruház, webshop, internetes kereskedőáruház indításának kezdeti lépései
A Facebookon is rendszeresen posztolok érdekességeket. Like me!

Oszd meg most!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*