okt 132014
 
elektronikus számla

Elektronikus számla, elektronikus nyugta

Ki és milyen feltételek teljesülése mellett állíthat ki elektronikus számlát vagy nyugtát? Milyen szabályozásnak kell megfelelni? Az elektronikus számla kiállításával és befogadásával kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolása.

A törvények lehetőséget biztosítanak arra, hogy számlát ne csak papír alapon, hanem elektronikus úton is ki tudjon állítani a vállalkozó. Sőt a legújabb szabályozás szerint  bevezetésre került az elektronikus nyugta fogalma is. Ez egy nagyon kedvező lehetőség webáruház, webshop, internetes áruház üzemeltetőinek illetve minden on-line működő vállalkozásnak.

Először tisztázzunk néhány alapfogalmakat.

Mit jelent az, hogy elektronikus számla, elektronikus nyugta?

Az a számla, minősül elektronikusnak, melyet elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be. Itt hansúly van azon is, hogy elektronikusan kell befogadni ezeket a számlákat. Mindkét feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy a számla elektronikus legyen.Természetesen mindezt úgy, hogy figyelemmel vagyunk arra, hogy az elektronikus számlának is ugyanazok a kötelező tartalmi elemei, mint a papír alapú verziójának.

Ki állíthat ki elektronikus számlát illetve nyugtát?

Az elektronikus számla és nyugta kiállításának lehetősége mindenki előtt nyitva áll. A törvények biztonsági okokból szabályokat vezettek be, de nincs tevékenységi körhöz, árbevételhez, vállalkozási formához kötve. Ez azt jelenti, hogy bárki – aki a biztonsági szabályozásnak megfelel – állíthat ki elektronikus számlát, nyugtát; nemcsak webáruházak, webshopok, on-line vállalkozások.

Mi okozhatja a legnagyobb gondot elektronikus számla és elektronikus nyugta alkalmazása esetén?

Az elektronikus számla, nyugta kiállításnál – ugyanúgy mint a papír alapú számla esetén – biztosítani kell a következőket:  hitelesség, sértetlenség és olvashatóság. Ezen feltételeknek hogy tudunk megfelelni elektronikus számla, nyugta kibocsátása esetén?

Lássuk:

1. minősített elektronikus aláírással látjuk el,

2. EDI elektronikus adatként hozzuk létre és továbbítjuk (EDI= két számítógép zárt kommunikációja. Elektronikus adatcsere, emberi közreműködés nélkül megvalósított csere.)

Ugyanakkor a törvény megengedővé is vált, mely szerint elfogadja a .pdf formátumban kiállított, továbbított és befogadott számlát is elektronikus számlának.

 

Nézzünk pár gyakorlati példát elektronikus számla kiállításával kapcsolatban

A következőkben szigorúan csak azt a témát járom körbe, hogy mi minősül elektronikus számlának a jelenlegi szabályozás szerint. A számla egyéb kötelező elemeivel most nem foglalkozom. Egy korábbi bejegyzésemben olvashatsz róla. Katt>>

Nézzük:

  1. Papír alapon, számlatömbjéből kiállítja a vállalkozó a számlát, majd szkenneli és emailben továbbítja a vevőnek, aki emailben befogadja. Ebben az esetben elektronikus számla került kiállításra.
  2. Számlázó programmal kiállítja a vállalkozó a számlát, majd szkenneli és emailben továbbítja a vevőnek, aki emailben befogadja. Ebben az esetben elektronikus számla került kiállításra.
  3. Számlázó programmal kiállítja a vállalkozó a számlát, majd linkcímet küld a vevőnek, aki a linket  megnyitva letöltheti a pdf-ben a számlát. Ebben az esetben elektronikus számla került kiállításra.
  4. Számlázó programmal kiállítja a vállalkozó a számlát,majd linkcímet küld a vevőnek. A vevő 1 példányban kinyomtathatja, de file formájában nem mentheti le a számát. Ez nem elektronikus számla. Ebben az esetben papír alapú számlázásról beszélhetünk.

 

Mi az az elektronikus nyugta?

Az elektronikus nyugta egy teljesen új „találmány”.

Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint az elektronikus számlára, tehát elektronikusan kell feladni és fogadni.

Ki nem alkalmazhatja?

Aki pénztárgép használatára kötelezett.

Akkor kinek jó mindez?

Webáruház, webshop, internetes áruház üzemeltetői nyugodtan használhatják.

Mikor kell figyelmesnek lenni?

Például webáruháza, webshop, internetes áruház esetén sok esetben előfordul, hogy utánvéttel küldi el a megrendelt árut a vállalkozó. Ebben az esetben a teljesítés dátuma és fizetés napja nem egyezik meg – ami a nyugtaadás egyik feltétele – így számlát lehet kiállítani.

 

Érdemes átgondolni és felülbírálni számlázási szokásainkat!

Kapcsolódó anyagok:

Számla

Számla vagy nyugta?

A Facebookon is rendszeresen posztolok érdekességeket. Like me!

Oszd meg most!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*