okt 032014
 

Egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély?

Melyiket válasszam? Mi alapján döntsem el, hogy számomra melyik a megfelelő? Egyáltalán én lehetek adószámos magánszemély?

Az előző bejegyzésemben ígértem, hogy segítek kiválasztani induló vállalkozásod megfelelő vállalkozási formáját. Kezdjük a legegyszerűbbnekű “tűnő” egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély kérdéssel.

Mi a különbség az egyéni vállalkozó és az adószámos magánszemély között?

Még mielőtt belevágunk szeretném nyomatékosítani, hogy a következő bejegyzés csak egy iránymutatás. Ahhoz, hogy meghozzuk végleges döntésünket mindenképpen érdemes konkrét számokkal és tervekkel felkeresni egy könyvelőt.

Vágjunk bele.
Egyéni vállalkozóvá akkor érdemes válni, ha rendszeresen és üzletszerűen végezzük a gazdasági tevékenységünket, természetesen nyereségszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett.
Tehát elsőként érdemes ilyenkor átgondolni, hogy van-e bejelentett főállása a vállalkozás indítójának. Például: ha valaki főállásban asszisztens egy vállalatnál és mellette készít otthon táskákat vagy egyéb más kézműves dolgokat idényszerűen (pl.: karácsony, hústvét), akkor neki teljesen megfelel az adószámos magánszemély státusz. De! Miután kinőtte magát az eddig mellékállásban végzett táska business és feladja az asszisztensi főállását, akkor már nem fér bele a tevékenység az adószámos magánszemély kategóriába.

Miért fontos ez?

Előfordulhat, hogy egy üzleti tárgyalás során elfelejtenek a felek egy fontos kérdésre kitérni, hogy az adott munkát a megbízott milyen státuszban tudja elvégezni. A partner számára nagyon fontos információ, hogy egyéni vállalkozók vagy adószámos magánszemélyek vagyunk-e?

Ha az egyéni vállalkozó a számláján rendesen szerepelteti a nyilvántartási számát, akkor a megbízó üzleti partner a számla teljes összegét kifizeti, az adózás az egyéni vállalkozó „gondja”.
Ha adószámos magánszemélyként végezzük el a ránk bízott munkát, akkor a partnernek bejelentési, nyilvántartási illetve adó-és járuléklevonási kötelezettsége van.
Mindez nemcsak a nyilvántartási szabályok miatt fontos. Stáutsztól függően kell kialakítani a vállalkozói árat is.

Mi történik, ha mégis egyéni vállalkozó kellett volna, hogy legyek és nem adószámos magánszemély?

Elvileg az adóhivatal nem minősítheti át senki státuszát. De a helyes számlázásra és tájékoztatásra mégegyszer felhívnám a figyelmet, mert az üzleti partnerünk egy rosszul kiállított számla miatt nagyobb bírságra számíthat, mint mi.
Javaslat: Még a megállapodás előtt tisztázzuk a számlázási feltételeket!

Addig is a tudásanyagot – ami abban lesz segítségedre, hogy jobban megértsd a könyvelődet – ezen az oldalon éred el >> Katt!

 

Letölthető tanulmányomban segítek a könyvelőválasztásban. Katt>>

A Facebookon is rendszeresen posztolok érdekességeket. Like me!
Előző bejegyzés>>

Tematikus linkkatalógus

  4 hozzászólás to “Egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély?”

 1. Kedves Éva!

  Köszönöm a bejegyzést. Sokat segített.
  Egy kérdésem lenne. Tervezem az egyéni vállalkozás létrehozását, de nem tudom pontosan, hogy főállás mellett lehet-e és hogyan alakul a járulékkifizetés.
  Alanyi ÁFA.mentességben indítanám, online tanácsadás,oktatás lenne a profil és az elején nem szeretném még a főállásom feladni.
  Van erre lehetőség?

  Előre is köszönöm

  • Kedves Imre,

   Lehet már nem aktuális a válaszom, de azért megírom.
   Igen van lehetőség főállású munkaviszony mellett egyéni vállalkozást indítani. Abban az esetben, ha heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van,
   nincs havonta minimum járulékfizetési kötelezettsége, csak a vállalkozói kivét után kell adóznia illetve választhatja a KATA adózást is.

   Üdv,
   Éva

 2. Nincs senki aki megrágta volna a témát.

  Neked sikerült és tudom miről beszélek, már többször kerestem ilyen dolgokat a neten.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*