Számla

Te is számlákkal álmodsz? Eladsz és vásárolsz?

Mikor kell számlát írnom? Mit írjak rá, ha eladtam valamit? Mire figyeljek, ha vásárolok?

Téged is hasonló kérdések foglalkoztatnak?

Az Áfa törvény pontosan szabályozza, hogy mi a kötelező eleme egy számlának, ami nélkül hiába van a fejlécbe írva, hogy „Számla” sajnos nem válik azzá.
A legegyszerűbb az lenne, ha most leírnám az Áfa törvény ide vonatkozó paragrafusait, bekezdéseit és letenném a billentyűzetet. DE!!!!
Feltett szándékom, hogy hatékonyan és gyakorlatias tanácsokkal segítem vállalkozó társaimat és a fent említett megoldás nem tartozna ezek közé. 
Sokat gondolkoztam, hogy ezt a száraz, felsorolás jellegű listát hogyan lehet a legkönnyebben megjegyezni; amikor eszembe jutott egy mese. Arra gondoltam, hogy átültetem a “Mit kell tudni a számáról” témára, és ez sült ki belőle:

A történet alapjául

Alona Frankel: Bilikönyv
című szerzeménye szolgált

Ami röviden arról szól, hogyan szoktassuk a bilire gyermekünket.

És íme az átírt változat:

Gulyás Éva:

Számlatömb

 

Sziasztok!

Éva vagyok, könyvelő; és most a vállalkozóról és az ő számláiról szeretnék mesélni nektek.
Ő itt egy vállalkozó:

Mint minden vállalkozónak, neki is van bejövő és kimenő számlája. A számlának van tartalma, amit mindenféle érdekes és hasznos dolgokkal lehet megtölteni.

Van fejléce, ahová be kell írni mind az eladó, mind a vevő nevét, címét és adószámát;
sorszáma, hogy egyedi legyen;
dátuma, hogy kiderüljön mikor lett kiállítva a számla és mikor teljesült az ügylet;
tartalmi része, ahová be kell írni, hogy mit adtunk el és abból mennyit, mennyi az egységára;
pénzügyi része, ahol meg kell jeleníteni az adó alapját, nettó egységárat, az adó mértékét.

Amióta a számla, mint fogalom a törvényekben megszületett, sokat változtak a tartalmi elemei. A fent felsoroltak KÖTÖLEZŐ elemek, ami nem jelenti azt, hogy ezen kívül más – mindkét fél számára hasznos – információt nem jeleníthetünk meg rajta. Például:

bankszámlaszám, elérhetőség, fizetési határidő stb.

De a Vállalkozó nem figyelt ezekre a dolgokra. Én a könyvelő pedig mindig külön válogatom:

helyesen kiállított számla;

helytelenül kiállított számla.

Helyesen kiállított számla;

helytelenül kiállított számla.

Aztán egy napon született egy jó ötlet. Írjunk a számláról egy mesét. A Vállalkozó megnyitotta a levelet, amit kapott, majd átolvasta.

Mi ez? Vicc? 

– Nem, nem vicc?

– Valaki szórakozik?

– Nem, nem szórakozik.

– Talán egy vírus?

-Nem, nem vírus.

Hanem egy mese a Vállalkozóról, annak számláiról, aminek a kötelező elemeit meg lehet tanulni. A vállalkozó nézte, gondolkozott. Majd bezárta a levelet. Aztán ahogy eddig is, én a könyvelő válogattam tovább a számlákat:

helyesen kiállított számla;
helytelenül kiállított számla.
Helyesen kiállított számla;
helytelenül kiállított számla.

Mígnem egyszer a Vállalkozó hallotta, hogy egyik ismerősét megbüntette az adóhivatal, helytelen számlázási gyakorlat miatt. Hazaszaladt és ismét megnyitotta a levelet.

És csak olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott,olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott,olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott,olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott, olvasott.

És amikor a végére ért, rájött, hogy eddig milyen dolgokra nem figyelt oda.
Felhívott, hogy elmesélje mit tanult meg ma, és én, a könyvelője nagyon örültem neki és büszke voltam rá. Együtt átnéztük a számláit és javítottuk a hibákat közösen.

– Szia rossz beideződés! – köszöntünk el a szokásoktól.
Azóta a vállalkozó még jobban figyel a részletekre, és gyakran megnyitja a levelet.