nov 122014
 

Közös ügyvezető esetén kapcsolt vállalkozás

A legújabb törvénymódosítás szerint 2015-től bővül a kapcsolt vállalkozások köre. Ezentúl figyelni kell azokat a kapcsolódási pontokat, ahol közös ügyvezetés van. Tehát azokat a vállalkozásokat, ahol megegyezik az ügyvezető személye. De mit is jelent ez pontosan? Mit von mindez maga után? A megfelelő nyilvántartás elmulasztása milyen következményekkel jár?

 

2015-től, ha 2 vállalkozásnak azonos az ügyvezetője – közös ügyvezetésű vállalkozásokkapcsolt vállalkozásoknak minősülnek. Függetlenül a tulajdonosi háttértől.

Miért fontos vizsgálni a társaságok közötti a kapcsoltságot?

Annak, hogy két társaság kapcsolt vállalkozásnak minősül-e adózási szempontból van jelentősége. Ha a vizsgálat során beigazolódik, hogy két vállalkozás egymással kapcsolt viszonyban vannak, akkor az egymás között megvalósuló szolgáltatásnyújtás vagy termékértékesítés árát vizsgálni kell. Ezeknek az áraknak piaci áraknak kell lenni. Tehát egymásnak nyomott vagy túl magas áron nem lehet értékesíteni semmit. Ha bebizonyosodik, hogy nem piaci áron történt az értékesítés, akkor annak társasági adó vonzata van.

Ha kiderül két vállalkozásról, hogy kapcsolt vállalkozások (akár csak a közös ügyvezetés miatt), hol lehet tájékozódni a piaci árakról?

  1. Megvizsgáljuk, hogy ugyanazt a szolgáltatást/terméket, amit a kapcsolt vállalkozásunknak eladtunk, egy független félnek mennyiért értékesítettük.
  2. Egymástól független felek milyen árat alkalmaztak hasonló ügyletek során.

Valljuk be, mindez a valóságban nem olyan egyszerű. Egyrészt a vállalkozások nem szívesen teszik közzé szerződéseik tartalmát, sokszor pedig titoktartást is kikötnek bennük.

De léteznek adatbázisok, ahonnan tájékozódhatunk árakról. Ezeket az adóhivatal is elfogadja, sőt használja.

Könyvelő váltása

Mely adatbázisokat használhatjuk  kapcsolt vállalkozások piaci árának meghatározásánál?

  • Amadeus adatbázis
  • TÁSA adatbázis
  • Datax adatbázis

Ezen kívül tájékozódhatunk KSH vagy MNB statisztikákból, különböző iparági elemzésekből.

Mi a magyarázata annak, hogy a közös ügyvezető is megalapozza a kapcsolt vállalkozási státuszt 2015-től?

Egyértelműen a menedzseri feladatok azonossága a magyarázat. Függetlenül attól, hogy más a tulajdonos, de a döntéshozó személye azonos. Így kerülhet egyik vállalkozás a másikkal szemben versenyelőnybe. Ez kerül most kiküszöbölésre.

Mi a teendő, ha kiderül 2 vállalkozásról, hogy kapcsolt vállalkozásoknak minősülnek?

Bejelentési kötelezettség van a NAV felé, az első szerződéskötést követő 15 napon belül. Amennyiben valaki nem tesz eleget ezen kötelezettségének max 500 ezer forint bírság szabható ki rá.

A bejelentést követően vizsgálni kell, hogy kell-e transzferár nyilvántartást vezetni. Annál a vállalkozásnál merül fel a transzferár dokumentáció készítésének lehetősége, akik az adóév utolsó napján nem minősülnek kisvállalkozásnak. Leegyszerűsítve a kapcsolt vállalkozásoknál összesen a létszám meghaladja az 50 főt, akkor biztos kell transzferár nyilvántartást vezetni.

Milyen következményei vannak, ha a kapcsolt vállalkozások nem készítik el a transzferár nyilvántartásukat?

Nagyon súlyos következményei vannak a nyilvántartás hiányának. Ha a NAV ellenőrök megjelennek és kapcsolt státuszt fedeznek fel, akkor az elsők között kérik el a transzferár nyilvántartást. Ha nincs a vállalkozásnak nyilvántartása a kapcsolt vállalkozások közötti árakról, akkor akár 2 millió forint bírságot is kiszabhatnak az ellenőrök ügyletenként évente.

 

Ha a közös ügyvezetés miatt kiderül két cégről, hogy kapcsolt vállalkozások érdemes szakembert felkeresni, aki járatos a dokumentáció elkészítésében és a kapcsolati térkép felállításában.

Ezen a linken letölthettek egy transzferár nyilvántartás mintát.

Gulyás Éva

Keress a Facebookon, rendszeres posztolok.

Oszd meg másokkal is!

 

Ha kérdésed vagy üzenni szeretnél, akkor a lenti űrlapot kitöltve könnyen eljuttathatod hozzám.

 

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*