ápr 192015
 

Számlázás szabálya

A számlázás szabályainak elsajátítása egy kezdő vállalkozás alapvető és elsődleges feladata. Biztos számlázási tudás nélkül ne kezdj el “hazárdírozni”, mert súlyos következményei vannak a sorozatosa helytelenül kiállított számláknak. A számlázás szabályai nagyon szerteágazóak. Neked nem szükséges minden részét ismerned, elegendő az alapokat elsajátítani (de azt biztosa tudással) illetve a saját vállalkozásodra érvényes sajátosságokat. A mostani bejegyzésben az alapok elsajátításában segítek neked.

Számlázás szabálya – számlaadási kötelezettség

Kinek kell számlát adni?

Minden áfa alany köteles számlát kiállítani a termékértékesítése vagy szolgáltatásnyújtása után. Ebbe a körbe nemcsak azok a vállalkozások tartoznak, akik a számlájukon ténylegesen tüntetnek fel áfát, hanem azok is, akik áfa mentességet választottak. Igaz vannak olyan esetek, amikor elegendő nyugtát adni, de erről majd később írok. Egyelőre maradjunk a számlaadási kötelezettségnél. Számlázás során figyelned kell arra, hogy ha nem magánszemély a vásárlód, akkor számlát kell kiállítanod, mert ő csak így tudja elszámolni a kiadását.

Mikor nem kell számlázni?

A számlázás szabályához hozzátartozik az is, hogy vannak olyan esetek, amikor nem kell számlát kiállítanod.

Melyek azok az esetek, amikor nem kell számlát kiállítanod?

Ha magánszemély fizet neked előleget és az előleg összege nem éri el a 900 ezer forintot, akkor nem vagy köteles számlát kiállítani.

Ha magánszemély készpénzben fizeti ki terméket, amit eladtál neki vagy készpénzben fizet a neki nyújtott szolgáltatásodért és az ellenérték (tehát itt bruttó összeget kell figyelembe venni) kevesebb, mint 900 ezer forint, akkor nem kell számlát kiállítanod.

Mindezek a kivételek nem azt jelentik, hogy semmilyen bizonylatot nem kell kiállítanod a vásárlások után, csupán annyit, hogy elegendő nyugtát adnod. Nincs számlaadási kötelezettséged.

Számlázás szabálya – meddig kell a számlát kiállítani

Ha eladtál egy terméket vagy teljesült a szolgáltatás, amit nyújtottál akkor mennyi időd van a számla kiállítására?

Ennél a kérdésnél ketté kell választani a készpénzes vásárlót és az átutalással fizető vásárlót.

  1. Ha a vásárlód készpénzben fizet, akkor a számlaadás szabályai szerint azonnal ki kell állítanod részére a számlát.
  2. Ha a vevőd átutalással utólag fizet, akkor a számla kibocsátására van 15 napod (a teljesítéstől kell számolni).

A számlázás szabálya – kell-e VTSZ vagy SZJ szám a számlára?

szamlazas_szabalyai

Örök és sokszor visszatérő kérdés a számlázás során, hogy tüntessek-e fel VTSZ vagy SZJ számot a számlán?

Ha nem írok rá semmit, akkor is érvényes a számla?

A jelenlegi szabályozás szerint a számlának nem kötelező eleme a VTSZ vagy SZJ szám. A számla úgy is érvényes, ha csak a termék vagy szolgáltatás pontos megnevezése szerepel a számlán.

Azért nem ilyen egyszerű, a témának még lesz folytatása. Pár nap és ismét jelentkezem a számlázás szabályaival kapcsolatban. Új témákkal. Addig is ha van kérdésed, könnyedén eljuttathatod hozzám a lap alján feltüntetett űrlap segítségével.

/Gulyás Éva blogja/

Kép: freedigitalphotos.net

Elindultam az Év anyavállalata a versenyen

Ha tetszik, amit képviselek, ahogy írok és amit írok, akkor nyomd meg a szavazz rám gombot.

Ezt követően eljutsz  www.gazdagmami.hu oldalra. Olvasd el a bemutatkozásomat, majd nyomj egy TETSZIK-MEGERŐSÍT gombokat. (Mindenképp meg kell erősítened szándékod, csak így érvényes a szavazatod.

Köszönöm!

vállalkozás

105-ös a “rajtszámom”, ha eltévednél 🙂

Kattints és szavazz!

Kapcsolódó bejegyzések:

Webáruház számlázása I.

A webáruház üzemeltetőinek gyakran okoz fejtörést, hogy egy adott megrendelést követően mikor kell számlát kiállítni; lehet-e nyugtát adni? Egy webáruház számlázása nem egyszerű feladat. Mi történik, ha utal a vevő, ha bankkártyával fizet, utánvét fizet a futárnál?

 

Oszd meg másokkal, hisz nekik is hasznos lehet!

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*