máj 172015
 

Készpénzes számla kitöltése

Hogyan kell kitölteni egy készpénzes számlát? Miért kell ezzel foglalkozni? Miben különbözik egymástól a készpénzes számla kitöltése egy átutalásos számlánál? Ezekre a kérdésekre keresem a választ mostani bejegyzésemben.

Mi a leggyakoribb hiba a készpénzes számla kitöltése során?

Első hallásra azt gondolhatod, hogy ugyanúgy kell kiállítani egy készpénzes, mint egy átutalásos számlát. Az átutalásos számlánál már megszoktuk, hogy a számlán feltüntetjük a nettó értéket, az áfa mértékét és a bruttó értéket.

Tegyük fel, hogy a vevőnk átutalásos számlát kér egy 1.000 Ft nettó értékű áruról.

Ebben az esetben a nettó ár: 1.000 Ft áfa mértéke: 270 Ft, bruttó érték: 1.270 Ft.

Igen ám, de vegyünk csak elő egy papír alapú készpénzes számlatömböt?

Tudom-tudom manapság már nem sokan állítanak ki számlát számlatömbből, de mégis fontosnak tartom a következő problémáról beszélni.

Szóval elő azzal a készpénzes számlatömbbel.

keszpenzes_szamla

A készpénzes számla kitöltése helyesen

Hangsúlyozom, hogy most nem olyan számlatömbből fogjuk kiállítani a számlát, ami alkalmas átutalásos és készpénzes számla kitöltésére. Ezek azok a számlák, ahol a fizetési mód mezőbe be lehet írni, hogy átutalás vagy készpénz.

Hanem jelen esetben olyan számláról van szó, ami csak készpénzes fizetésre szolgál.

A hivatalos neve: készpénzfizetési számla

Na ennek a készpénzes kitöltésével fogunk foglalkozni.

Egy kis magyar nyelvi sajátosság is kell a helyes értelmezéshez. Ha egy készpénzes számla alsó részét átolvassuk figyelmesen, akkor itt azt a kérdést találjuk, hogy a tétel mennyi áfát tartalmaz. Márpedig a tételhez bruttó összeget írtunk.

Így a készpénzes számla kitöltése során arra kell figyelni, ha a számla alján az a kérdés szerepel, hogy mennyi áfát tartalmaz, akkor a 27% nem jó megoldás. Hisz ebben az esetben felülről kell megállapítani az áfát.

Ez azt jelenti, hogy ha 27%-os áfát kell felszámítanod egy eladott termékre, akkor a felülről számított adó mértéke 21,26%. Arról, hogy hogyan kell kiszámítani a 21,26%-ot már egy korábbi bejegyzésemben írtam.

Vannak azonban olyan számlatömbök, ahol az alsó, áfára vonatkozó része a számlának így szól: mennyi az áthárított adó százalékos mértéke? Ebben as esetben a helyes válasz: 27%.

Miért fontos a készpénzes számla helyes kitöltése?

Ha a mennyi áfát tartalmaz a tétel kérdésre e készpénzes számla kitöltése során rossz választ adsz, tehát 27%-ot írsz be, akkor valójában 37%-os áfát számoltál fel a nettó értékre.

Ebben az esetben a nettó érték nem 1.000 Ft lenne, hanem 927. Számolj csak utána!

Ugye most már érted?

Te sem szeretnél több adót fizetni a költségvetésbe, ugye?

Légy mindig körültekintő, ha számlázásról van szó!

/Gulyás Éva blogja/

képek:freedigitalphotos.net

Oszd meg másokkal, hisz nekik is hasznos lehet!

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*