ápr 222015
 

Előlegszámla kiállítása

A gyakorlati életben sokszor okoz fejtörést a vállalkozóknak az előlegszámla kiállítása. Különös dolgokra szoktak gondolni. Pedig semmi különlegessége nincs az előlegszámla kiállításának. Az előző bejegyzésemben a számlázás alapvető szabályait már átbeszéltük. Kitértem arra, hogy mely esetekben nem kerülhető el a számla kibocsátása és arról is írtam, hogy a miután megtörtént a vásárlás (eladtál valamit a vevődnek), akkor mennyi időd van a számla kiállítására illetve egy gyakran feltett kérdésre is válaszoltam.

A hozzám beérkező kérdésekből arra következtettem, hogy az előlegszámla kiállítása is sokszor okoz nektek fejtörést, ezért döntöttem úgy, hogy egy teljes bejegyzést “szentelek” az előlegszámla kiállításának szabályairól, tudnivalóiról, sajátosságairól.

Mikor szükséges az előlegszámla kiállítása

Előlegről akkor beszélhetünk, ha megállapodsz egyik partnereddel, hogy elkészítesz neki valamit vagy leszállítasz neki egy nagy értékű tárgyat, berendezést, de jelzed, hogy a megrendelés teljesítéséhez neked előlegre van szükséged. Tehát az előleget még azelőtt kifizetni neked a vevőd, mielőtt te a megbeszélt terméket vagy szolgáltatást részére átnyújtottad volna. Vagyis még a teljesítés előtt.

Sokan úgy gondolják, hogy az ilyen esetekről nem kell számlát kiállítani, hisz nem történt még meg a teljesítés nincs szükség számlára.

Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Az előlegszámla kiállítását nem tudjuk megspórolni.

Mikor kell az előlegszámlát kiállítani?

Előlegről a számlát akkor kell kiállítani, amikor a pénz megérkezik a bankszámládra – ebben az esetben a számla teljesítési napja az a nap, amikor megérkezik hozzád az előleg.

A második eset, amikor az előleget készpénzben kapod meg – ebben az esetben az számla teljesítési napja az a nap, amikor az előleget átveszed készpénzben a vevődtől.

Van-e olyan eset, amikor mégsem kell előlegszámlát kiállítanod?

Igen, szerencsére itt is van egy kis  kedvezmény. Természetesen nem követsz el hibát, ha ilyenkor is számlát állítasz ki, de nem kötelező.

Nézzük milyen esetben nem vagy köteles előlegszámlát kiállítanod a vevődnek.

  • Ha a vevőd magánszemély és az előleg összege kevesebb, mint 900 ezer forint.
  • Ha a közösség egyik tagállamába adómentesen adsz el egy terméket, akkor sem kell kötelezően számlát kiállítanod.

Milyen szöveges részt tartalmazzon a számla?

A előlegszámlán nemcsak annak a szónak kell szerepelnie, hogy előleg, hanem annak terméknek/szolgáltatásnak a nevét is fel kell tüntetni rajta, amire kaptad az előleget. Pl.: “Adókonferencia részvételi díj előleg”

Milyen dátummal kell kiállítani az előlegszámlát?

Az előlegszámla teljesítési dátuma az a nap, amikor megkaptad a pénzt és természetesen plusz fizetési határidőt nem köthetsz ki a számlán, hisz ez az összeg már jóváírásra került.

Az előző – számlázással kapcsolatos – bejegyzésemben már írtam a arról, hogy a teljesítést követően max 15 napon belül ki kell állítanod a számlát.

Na ezen szabály alól kivételt képez az előleg, mert az előlegszámlát a jóváírást követően azonnal ki kell állítani.

Ez azt jelenti, hogy előlegszámlán a teljesítési dátum, a számla kelte és a fizetési határidőnek egyformának kell lenni.

Ennyit kell tudni az előlegszámla kiállításának szabályairól. Semmi extra csak a dátumokra kell figyelni.

 

/Gulyás Éva blogja/

Kép: freedigitalphotos.net

Elindultam az Év anyavállalata a versenyen

Ha tetszik, amit képviselek, ahogy írok és amit írok, akkor nyomd meg a szavazz rám gombot.

Ezt követően eljutsz  www.gazdagmami.hu oldalra. Olvasd el a bemutatkozásomat, majd nyomj egy TETSZIK-MEGERŐSÍT gombokat. (Mindenképp meg kell erősítened szándékod, csak így érvényes a szavazatod.

Köszönöm!

vállalkozás

105-ös a “rajtszámom”, ha eltévednél :-)

Kattints és szavazz!

Kapcsolódó bejegyzések:

– Számlázás szabályai

Oszd meg másokkal, hisz nekik is hasznos lehet!

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*