máj 242015
 

E-számla kibocsátása

Az e-számla kibocsátásáta sokak számára félelmet kelt és úgy gondolják, hogy túl sok fáradozással jár áttérni a papír alapú számlázásról az e-számla kibocsátására.

Sokszor a félelem hátterében az áll, hogy a vállalkozások többsége nincs tisztában azzal, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni e-számla kibocsátása során.

A másik ok, amiért sok vállalkozás marad a papíralapú számlázás mellet az e-számlázás helyett, az az hogy drága. Pedig ha összeszámoljuk, hogy mennyi papír és postai költség egy számlát eljuttatni a vevőhöz (az időről már nem is beszélve), akkor lehet mégis érdemes legondolkodni azon, hogy a papír alapú számlázást egy innovatív e-számla rendszerrel váltsuk ki. Az e-számla kibocsátása nem igényel több tudást és a formai követelményeiben sincs olyan kitétel, ami indokolja a vállalkozók többségének túlzott félelemét.

E-számla és papír alapú számla kibocsátásának közös jellemzői

1. A számlázóprogramra vonatkozó követelmények megegyeznek

Ez azt jelenti, hogy az e-számla kibocsátására alkalmas programot vásárolsz, akkor:

  • a számlákat folyamatosan kell sorszámoznia a programnak,
  • a program használatát be kell jelentened az adóhivatalhoz a SZAMLAZO nevű nyomtatványon,

Nem kell külön programot vásárolnod a papír alapú számla kiállításához és az e-számla kibocsátásához. Egyazon programon belül ki tudsz állítani papír alapú vagy e-számlát is.

2. Az Áfa törvény sem különbözteti meg egymástól az e-számla kibocsátására vonatkozó szabályokat a papír alapú számlánál

Ez azt jelenti, ha e-számlát állítasz ki, akkor ugyanúgy biztosítani kell:

  • az e-számla eredeti hitelességét,
  • adattartalmának sértetlenségét

E-számla kibocsátásának és a papír alapú társának eltérő jellemzői

A legnagyobb különbség a papír alapú és az e-számla kibocsátása között az archiválásban van.

A számlát kibocsátó köteles a kiállított e-számlát elektronikus úton tárolni. Igaz a papír alapú számla is megőrizhető elektronikusan, de az archiválás ezen módja a papír alapú számlázásnál nem kötelező, szemben az e-számlával.

Ha e-számlát bocsátottál ki, akkor az archiválást két módon is megteheted:

1. legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentumként

2.  zárt rendszer alkalmazásával

Ez azt jelenti, hogy olyan rendszer használhatsz, amelyről akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvány igazolja, hogy megfelel a jogszabályi követelményeknek.

szja_2

Költségek összehasonlítása:

e-számla kibocsátása kontra papír alapú számla kiállítása

E-számla kiállítására és archiválására vonatkozó csomag ára: 1.250 Ft/hó plusz minden számla után 6Ft költségtől elérhető.

Gondolj bele, egy papír alapú számla postázásának költsége (ajánlott, tértivevény) majdnem 600 Ft.

Akkor megéri vagy mégsem?

/Gulyás Éva blogja/

Kép: freedigitalphotos.net

Oszd meg másokkal, hisz nekik is hasznos lehet!

 
 A számlázás szabályainak elsajátítása egy kezdő vállalkozás alapvető és elsődleges feladata. Biztos számlázási tudás nélkül ne kezdj el “hazárdírozni”, mert súlyos következményei vannak a sorozatosa helytelenül kiállított számláknak. A számlázás szabályai nagyon szerteágazóak

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

Kapcsolatfelvételi űrlap


 

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*