okt 242014
 

Áfa alulról és felülről nézve

Az áfa számítható alulról és felülről is. Mikor van jelentősége az egyik, és mikor a másik számítási módnak? Módszer, példával alátámasztva, a könnyebb érhetőség miatt.

Egy korábbi bejegyzésemben olvashattál arról, hogy mit értünk egy számla nettó, áfa és bruttó értékén. Hogyan kell kiszámolni egy értékesítés nettó, áfa és bruttó értékét. Ki fizeti az áfát értékesítés után és mivel csökkenthetjük a fizetendő áfánkat.

A mai bejegyzés is még az áfa témakörét járja körül. Megnézzük számításokon keresztül, hogy mit jelent az, hogy az áfa alulról 27%, felülről pedig 21,26%.

Áfa alulról és felülről számítva egy példán keresztül.

Értékesít egy vállalkozó 1.000 Ft nettó értékben egy terméket. A vevő átutalással fizet. Az értékesítésről számlát állít ki, amin az összegek a következők lesznek.

Nettó: 1.000 Ft

Áfa kulcs: 27%

Áfa: 270 Ft.

Bruttó: 1.270 Ft.

Az átutaláskor fizetendő összeg: 1.270 Ft.

A fenti példa az áfa alulról történő számítását mutatja be.

Minta egy átutalásos számláról

atutalasos_szamla

—————————————————————————————————————————————

Nézzünk egy másik példát. Egy vállalkozó értékesít készpénzért egyik vevőjének 1.270 Ft értékben egy terméket. Az értékesítésről készpénzes számlát állít ki.

A számlára kerül:

Fizetendő összeg: 1.270 Ft.

A számla 21,26 % áfát tartalmaz.

Ez a példa azt mutatja be, hogy kell a bruttó összegből egyszerű szorzással meghatározni a számla áfa összegét (1.270*0,2126=270). Ez a felülről történő áfa meghatározás.

Minta egy készpénzfizetése számláról

keszpenzes_szamla

Ugyanezen logika mentén tudod a 18%-os áfát meghatározni alulról és felülről.

Milyen számlatömböt érdemes vásárolni?

Ha olyan döntést hozol, hogy a vállalkozás részére nem vásárolsz számlázó programot, hanem számlatömböt szerzel be, akkor figyelj arra, hogy két lehetőséged van:

  1. készpénzpénzes tömb
  2. átutalásos számlatömb (itt a fizetés módjához nyugodtan beírhatod, hogy készpénzes)

A vállalkozás tevékenysége dönti el, hogy melyiket érdemes megvásárolni. A legfontosabb, hogy bármelyik mellett teszed le a voksod, kötelező nyilvántartást vezetni róla.

 

Kapcsolódó bejegyzések:

– Hogyan kell áfát számolni?

 

Ez hasznos volt, köszönöm, like-olom.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*