nov 032014
 

Könyvelő váltása

Sok a rossz tapasztalat a jelenlegi könyvelőddel? A könyvelő váltása nem egyszerű feladata. Nehéz döntés, amit azonban meg kell hoznod, ha a következő kérdések már felmerültek a jelenlegi könyvelőddel kapcsolatban. Érzed, hogy ez így nincs jól, de nem tudod merre indulj el? Vajon milyen lesz az új könyvelő? Milyen szempontok alapján válasszak? Félsz, nehogy “csöbörből vödörbe” kerülj?

Nem könnyű a téma. Azért, hogy ráhangolódj, íme egy videó.

 

Egy könyvelő álma

És mi a te álmod? 

A könyvelő kiválasztása nem egyszerű feladat. Legyen szó akár induló, akár már működő vállalkozásról. A cégvezető, akinek a döntést meg kell hoznia, állhat alapítás előtt vagy előfordulhat, hogy egy rossz kapcsolatból szeretne kiszállni. A könyvelő váltása mindkét esetben nagy teher lehet a vállalkozó számára.

Mik azok a jelek, amikor nem kell gondolkodni a könyvelőváltáson, a körülmények adottak a lépéshez?

 

Kezdjük egy viszonylag egyszerű esettel, amikor meg vagyunk elégedve a jelenlegi könyvelő munkájával. Tökéletes volt induláskor a választás, de a vállalkozás olyan ütemben indult növekedésnek, amivel a könyvelőiroda nem tud lépést tartani. Ilyenkor a könyvelő váltása nem is lehet kérdés. Ebben az esetben mindkét fél belátja, hogy az eddig gyümölcsöző kapcsolat nem működhet tovább. A könyvelő váltása ilyenkor nem kényszer, hanem egy örömteli állapot könyvelői szinten történő lekövetése.

Mik azok a konkrét jelek, amikor a könyvelő váltása mindenképp szükséges

Az igényes vállalkozó nem elégedhet meg azzal, hogy vállalkozásának könyvelője „berögzíti” a számlákat, beküldi a bevallásokat. A könyvelő ennél többre kell, hogy hivatott legyen. A könyvelő hosszú távú kísérője a cégnek. Egy-egy jól időzített tanács az egész cég életét megváltoztathatja. Természetesen a könyvelő soha nem dönthet a vállalkozó helyett. A könyvelő csak javaslatot tehet egy adott helyzetben. Ha nem ezt kapod a könyvelődtől, akkor a könyvelő váltása nem is lehet kérdés számodra.

Fontos, hogy a könyvelő folyamatosan, részletesen és érthetően tájékoztasson a vállalkozásodat érintő törvényi változásokról. Ha nem tájékoztatja vállalkozásodat akkor joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy „ A könyvelőm tisztában van a változásokkal? Követi a változásokat a könyvelés során?”

Az igényes vállalkozó tisztában van a vállalkozását érintő adók mértékről, adófizetési kötelezettségéről. Könyvelőt azonban azzal a céllal keresett, hogy összefogja a számára hasznos információkat. A könyvelő átlátja az egész cég működését és javaslatokat kell tennie folyamatok és adó optimalizálásra. Ha eddig ezt nem kaptad meg, akkor a könyvelő váltása során külön figyelj erre.

A legsúlyosabb hiba, amit egy könyvelő elkövethet vállalkozó társával kapcsolatban, ha egy NAV ellenőrzés során magára hagyja. Tény, hogy a vállalkozónak is tisztában kell lenni az adózás alapjaival és helyesen kell eljárnia munkája során, de a könyvelő az, aki napi szinten foglalkozik ezekkel a dolgokkal. Illetve a könyvelő munkája kerül az ellenőr asztalára. Ha maradtál már egyedül egy ilyen helyzetben, akkor könyvelő váltása szükségszerű számodra.

Összefoglalva:

A könyvelő váltása elengedhetetlen, ha:

  • nem kapsz tájékoztatást a vállalkozásod életéről
  • nem kapsz adóoptimalizáló tippeket
  • ha nem követi a könyvelő az adóváltozásokat
  • ha nem kapsz időben tájékoztatást a fizetendő adókról
  • a könyvelőd magadra hagy egy ellenőrzés során

 

Biztos vagyok benne, hogy a döntés meghozatal nem egyszerű, de mint felelős cégvezető légy határozott és hozzd meg döntést. Az időt a keresgélésre ne sajnáld, mert meg fog térülni; hamar.

A következő bejegyzésemben a könyvelő kiválasztásában leszek segítségedre.

Melyik a legideálisabb időpont a könyvelő váltására?

Ez nem más, mint az év vége. Ideális neked, az eddigi könyvelődnek és a jövőbeli könyvelődnek is.

Ne habozz! Tedd meg az első lépést!

Miért töltsd ki?

  • Így tudsz legkönnyebben kapcsolatba lépni irodámmal.
  • Azonnal ajánlatot tudsz kérni.
  • Kötelezettségmentes.

Ne habozz! Tedd meg az első lépést!

További kapcsolat a könyvelőirodával. Katt  >>

Kapcsolódó bejegyzések:

Könyvelő tanmese

Mi sül ki ebből?! A könyvelő és a vállalkozó egy hajóban

– Könyvelő – tévhitek

 

Kövess a Facebookon is!

Hasznos volt megosztom másokkal! Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*