nov 042014
 

Könyvelő választása

Könyvelő választása nem egyszerű feladat. Az biztos, hogy megfontolt, átgondolt döntést csak akkor tud hozni egy vállalkozás vezetője, ha tisztában van azzal, hogy mi a könyvelő feladata és meg tudja fogalmazni saját elvárásait. Mikor kell egy vállalkozónak könyvelőt választani? Mik a könyvelő választásának lépései? Hasznos tippek, tanácsok a könyvelőválasztás előtt állóknak.

Még mielőtt  belevágunk ebbe a nehéz témába, megosztok egy könyvelő paródiát.


Egy kis humor után vágjunk is bele az érdemi részbe.

Ha a következő lépéseket megteszed illetve átgondolod könyvelő választása során, akkor közelebb kerülsz ahhoz, hogy megtaláld a céget/személyt, aki vállalkozásod sikereit támogatja és nem hátráltatja.

 

Könyvelő választása –  mikor, kinek és hogyan?

Könyvelőt általában akkor keres a vállalkozó, ha céget alapít. Ideális esetben már a kezdetek kezdetén megtalálja azt, aki „álmai” könyvelője és amíg talpon van a cég kapcsolatuk virágzik. Szép álom ugye? Sajnos tényleg a legtöbb vállalkozó számára csak álom marad, mert nem fektetnek a kezdeti lépések során megfelelő mennyiségű energiát abba, hogy megtalálják azt a könyvelőt, aki támogatni fogja cégük jövőjét.

És ilyenkor lép életbe a második eset, amikor a vállalkozó kénytelen váltani. A könyvelő váltása talán még nehezebb, mert ilyenkor több a félelem a vállalkozóban.

Ahhoz, hogy ezek a félelmek, rossz tapasztalatok ne kerüljenek újra felszínre, elkészítettem a következő összefoglalót.

Nincs más teendő, mint végigmenni az összes lépésen. A könyvelő választásába fektetett energia nagyon hamar megtérül. Mondhatnám, hogy ennek van a legrövidebb megtérülési ideje.

 

Ha kellőképpen felcsigáztam az érdeklődésedet, akkor lássuk mik a könyvelő választásának szempontjai

  1. Legfontosabb, hogy ne a szomszéd/barát/ismerős könyvelője legyen az egyetlen opció.  A szomszéd/barát/ismerős azt mondta, hogy jól könyvel, minden rendben van vele, azért még nézz körbe a piacon.
  2. Egyre több könyvelőiroda szakosodik egy iparágra, hogy azt a területet maximálisan ki tudja szolgálni. Egy kicsit olyan ez, mint az ügyvédek. Ők is szakosodnak, hogy ahhoz a területhez meglegyen a maximális tudásuk. Értenek más területekhez is, hisz tanulták, de csak 1-2 szakterület, amiben igazán otthon mozognak. Érdemes olyan könyvelőt keresni, aki ismeri vállalkozásod sajátosságait.

Építs listát a könyvelő kiválasztásánál

Légy tisztában saját igényeiddel, gyűjtsd össze pár könyvelőiroda jellemzőit, majd ellenőrizd őket.

  1. Az első lépés a könyvelő kiválasztásánál, az ellenőrzés. Minden könyvelőnek regisztráltatnia kell magát, amit minden évben egy kézpés keretein belül meg kell újítani. Erről a nyilvános jegyzéket itt találod>>
  2. A következő, hogy ellenőrizd mennyire aktív, van-e honlapja, vezet-e blogot. Ebből megismerheted stílusát, szakmai elkötelezettségét. Végül keress rá céges profiljára a Facebookon. A hozzászólásokból, posztokból sok információt le lehet szűrni az iroda tevékenységéről.
  3. A könyvelőválasztás  következő fontos állomása a személyes találkozó.  Egyeztess pár potenciális könyvelővel. A személyes benyomás nagyon fontos. E nélkül nem lehet dönteni, hisz jó esetben évekig, évtizedekig együtt fogtok dolgozni. Fontos, hogy tisztában legyetek egymás elvárásaival, munkamoráljával. Ezt pedig csak személyesen tudjátok egyezteni.

Ha megvan az az egy, akivel az eddigiek során úgy gondolod, hogy gyümölcsöző kapcsolatot fogtok tudni felépíteni, akkor jöhetnek a részletek.

Még ne dőlj hátra, van pár kérdés, amit tisztáznotok kell.

Könyvelő választása során milyen részletekre figyelj?

Soha ne bízz meg olyan könyvelőben, aki nem akar szerződést kötni cégeddel. Ez az alapja egész együttműködéseteknek. Sőt ne csak egy sablon szerződés legyen, hanem törekedjetek arra, hogy minél több kérdést már itt tisztázzatok az esetleges félreértések elkerülése végett. Sok kellemetlen pillanattól megkímélheted magad és a könyvelőt is. A szerződést közösen írjátok meg.

A könyvelőnek legyen felelősségbiztosítása. Térjetek ki a kényes kérdésekre is. Hogyan kezelitek a hibát és mik a felelősségi jogkörök. Mindenki hibázhat, de vállalni kell a felelősséget.

Időzítés

Mikor érdemes új könyvelőt keresni a régi helyett? Erre a legalkalmasabb időpont az év vége. A könyvelésben ez egy fordulópont. Kényelmes neked, a régi könyvelődnek és a leendőnek is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy év közben nem lehet könyvelőt választani, de több idő és költség is.

Mikor kell könyvelőt váltani?

Ebben a bejegyzésemben ezt a témát járom körbe.

Kívánom, hogy minél hamarabb találd meg a vállalkozásod ideális párját. Merj változtatni azon, ami már nem működik!

 

Kapcsolódó bejegyzések:

– Könyvelő váltása

– Könyvelő tanmese

-Mi sül ki ebből?! A könyvelő és a vállalkozó egy hajóban

– Könyvelő – tévhitek

 

Gulyás Éva

 

Kövess a Facebookon, rendszeresen írok oda is!

 

Lájkolom, mert hasznos!

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*