okt 262014
 

Könyvelő tanmese

A történetet a lókötő rókáról mindenki ismeri; amikor a róka ellopja a kis sün lovait. Tettének szemtanúi is voltak. Természetesen a róka a szemtanúkat nem vette észre és letagadja a kis sün előtt a lopást.

A mese végén fény derül az igazságra és visszaadja a róka a lovakat a kis sünnek.

A mese tanulsága, hogy hiába próbálod eltitkolni tetted, az igazságra előbb utóbb fény derül.

Mi köze van a mesének a könyvelő és vállalkozó viszonyához?

Soha ne hazudj a könyvelőnek.
A vállalkozás csak akkor lehet sikeres, ha a könyvelő és a vállalkozó fel tudnak együtt építeni egy rendszert, melynek keretei között mindketten kényelmesen tudnak dolgozni. A szabályokat, melyeket együtt határoztak meg, mindkét fél betartja és betartatja.
Ebbe a rendszerbe a hazugság nem fér bele.

Kinek jó a hazugság?

Egyik félnek sem. A fenti helyzetben nem a könyvelő lesz az, aki rosszul jár, hanem a vállalkozó. A könyvelő ott áll vállalkozásod mellett, akiben megbízol és akivel minden vállalkozással kapcsolatos információt megbeszélsz.

Az egyik internetes fórumban olvastam egy hosszas értekezést arról, hogy kinek mit jelent a jó könyvelő.
Sokan sokféle szemszögből szóltak hozzá a témához. Legtöbben a szakmai hozzáértést helyezték az első helyre, de a válaszadók elég magas százalékának fontos szempont volt az, hogy a könyvelő csak havonta egyszer látogassa meg őt. Aztán hosszú hetekig nem is beszélnek. Az illető így érezte biztonságban vállalkozását, mondván mindenki tesz a dolgát.

Egy könyvelőnek tényleg csak annyi feladata lenne, hogy lekönyvelje, szinte vakon a számlákat?

Nem, a könyvelő ennél sokkal többet tud segíteni egy vállalkozás életében, de mint minden csapatjátékhoz egy ember nem elég.

Kezdj el kommunikálni könyvelőddel, mondd el az igényeidet. Ha nem találkozik a kínálat és a kereslet, akkor épp itt az ideje odébb állni és keresni egy megbízható könyvelő társat a vállalkozásod mellé.

A megfelelő könyvelő megtalálásában segít az alábbi linkről letölthető tanulmányom.

Tanulmány: Hogyan válasszak könyvelőt

Kapcsolódó bejegyzések:

Mi sül ki ebből?! A könyvelő és a vállalkozó egy hajóban

– Könyvelő – tévhitek

 

Kövess a Facebookon is. Rendszeres tippjeim stabilizálják vállalkozásod jövőjét.
Megosztom, hogy minél több emberhez eljusson.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*