nov 052014
 

Hogyan válasszunk könyvelőt?

Nem is olyan bonyolult kérdés a könyvelőválasztás, mint amilyennek elsőre tűnik. Sok vállalkozó nem mer könyvelőt váltani. Ha úgy érzed, hogy elsőre nem a megfelelő könyvelőt sikerült választanod, akkor merj változtatni. Másodjára már körültekintőbb leszel.

Párválasztás és a könyvelőválasztás kapcsolata

A vállalkozás számára megtalálni a megfelelő könyvelőt olyan, mint a párválasztás. A vállalkozás könyvelőjéről általában az cég ügyvezetője dönt, hisz ő fog vele rendszeresen együtt dolgozni. A párválasztásban többféle embertípus létezik:

  • Van aki könnyen vált. Ha elsőre, másodikra nem találta meg az igazit, akkor keresgél tovább.
  • Van olyan típusú ember, aki ül ölbe tett kézzel és várja a herceget/hercegnőt „fehér” lovon.
  • Van olyan típus, akinek nem volt sikeres az első választása, de nem mer váltani. Örlődik hosszú-hosszú éveken át, majd bosszankodik, hogy miért nem váltott hamarabb.
  • És van a reális típus, aki pontosan tudja, hogy mikor kell váltani és mi az a pont, amikor elegendő mindkét fél számára elfogadható kompromisszumot kötni és mehet minden tovább.

A könyvelő választása során is fel lehet vázolni ugyanezeket az embertípusokat. Ha magadra ismertél valamelyik leírásban, akkor olvass tovább és a bejegyzés végére tisztábban fogod látni, hogyan válassz könyvelőt? És rájössz, hogy nem is olyan nehéz feladat  a megfelelő könyvelő kiválasztása.

Milyen szempontok szerint, hogyan válasszunk könyvelőt?

A legfontosabb a szimpátia. Gondolj bele, a leendő könyvelőddel – jó  esetben – hosszú évekig fogsz együtt dolgozni. Fontos az első benyomás és a közös szimpátia. Nem azt jelenti, hogy jóbarátokká kell válni, de legyetek egy hullámhosszon.

Egy korábbi bejegyzésemben már lépésről-lépésre leírtam a könyvelő választásának lépcsőfokait, így most itt erre nem fogok kitérni. Inkább az emberi oldalát illetve a feladatok/felelősség megosztásának témakörét járom körbe.

Sokszor lehet hallani könyvelő választása esetén jótanácsként barátoktól, hogy minél közelebbit válasszunk. Erre aztán tényleg ne alapozzuk döntésünket. Gondolj bele!  Amikor gyermeked iskolaválasztás előtt áll, akkor sem a közelség alapján rangsorolod az iskolákat, hanem nézed a gyermeked adottságait, képességeit, érdeklődési körét. Ugyanezt kell tenned a vállalkozásod esetében is. Gondold át, hogy mik a vállalkozásod és a te igényeid, és ennek megfelelően válassz könyvelőt.

Miben tud segíteni egy könyvelő?

A könyvelő munkája nem ér véget a számlák rögzítésével és a bevallások feladásával. Egy könyvelő ennél sokkal többre képes. Ha működik közöttetek a kommunikáció és hajlandóak vagytok mindketten nyitni a másik felé, akkor ugrásszerű változásokat érhettek el közösen a vállalkozásod életében. A könyvelő javaslatokat tud tenni adóid optimalizálására, szerződéseid ütemezésére. Együtt optimalizálhatjátok az adminisztrációs folyamatokat.

A könyvelőtől kérheted, hogy rendszeresen tájékoztasson a vállalkozásodat érintő adózási változásokról. Ha mindezt megteszi, könnyíti a tervezési folyamataidat.

Könyvelő választása az ár alapján?

A könyvelő választása során is igaz az a mondás, hogy „olcsó húsnak híg a leve”. Nem biztos, hogy a sorrendet az ár alapján kell felállítani a potenciális jelöltek között. Egy kicsit magasabb ár hamarabb megtérül, mint gondolnád. Elég csak a bírságok mértékét megnézni. Itt röpködhetnek a százezrek, sőt nem egyszer a milliók is.

Összefoglalva ne sajnáljuk az időt és a pénzt arra, hogy megtaláljuk a vállalkozásunk számára a megfelelő könyvelőt.

Befektetéseink közül ennek lesz a legrövidebb a megtérülési ideje.

Kapcsolódó bejegyzések:

Gulyás Éva

 

Lájkolni ér 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*