ápr 022015
 

Egyéni vállalkozó kapcsolt vállalkozás

Amikor először írtam a kapcsolt vállalkozás bejelentési kötelezettségéről még nem is sejtettem, hogy ekkora nagy sikere lesz. Sokan olvassátok a kapcsolt vállalkozásokkal kapcsolatos bejegyzéseimet és ebből következően nagyon sok kérdés is érkezik hozzám a témával kapcsolatban.

Ezért úgy döntöttem, hogy a leggyakrabban feltett kérdésekből most szemezgetek és egy-egy nagy közérdeklődésű témával kapcsolatban itt is kifejtem véleményem.

Miért foglalkozik most mindenki a kapcsolt vállalkozói viszonnyal ilyen mélyen és intenzíven?

Sokat gondolkoztam rajta, hogy honnan ez a nagy érdeklődés most a kapcsolt vállalkozások iránt? Ebből is látszik, hogy milyen nagy hatással van a média az emberek életére. Hatalmas port kavart a közös ügyvezetés miatti kapcsolt vállalkozói viszony bevezetése. Sokan megijedtek attól, hogy be kell jelenteniük a NAV felé azokat, akikkel kapcsolt viszonyban vannak. Pedig ez a bejelentési kötelezettség évek óta él. Mindenféle hiedelemmel ellentétben egy bejelentés nem jelent azonnali NAV ellenőrzést. Figyelni kell és betartani a törvényi előírásokat!

Kapcsolt vállalkozás témában milyen kérdést tettek fel nekem leggyakrabban?

Nagyon sokan kérdeznek egyéni vállalkozó kapcsolt vállalkozói státuszáról.

Nézzünk egy gyakori kérdést, ami az elmúlt időszakban beérkezett hozzám egyéni vállalkozással kapcsolatban.

Kérdés: Adott egy Kft, melynek 40-60 %-ban tulajdonosai (most az egyszerűség kedvéért a tulajdoni hányad és a szavazati hányad megegyezik) feleség (40%) és férj (60%). A férj egyéni vállalkozó is és mint egyéni vállalkozó szerződéses viszonyban áll a Kft-vel.

Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a kft és az egyéni vállalkozó?

Na ilyen kérdést nagyon sokat kaptam az elmúlt időben. 

A válasz az alábbi:

A Kft és a férj között a közeli hozzátartozóságra tekintettel áll fenn a kapcsoltsági viszony.

Az egyéni vállalkozónál nem értelmezhető az ügyvezető fogalma, így nem az idén bevezetésre került új szabályázás miatt minősülnek kapcsolt vállalkozásnak.

Bejelentési kötelezettsége a Kft-nek van a NAV felé, de nem az első számlázástól számított 15 napon belül, hanem a szerződés hatályba lépését követő 15 napon belül.

/Gulyás Éva blogja/

Kapcsolódó bejegyzések:

Kapcsolt vállalkozás bejelentési kötelezettség

2015-től a közös ügyvezetés is megalapozhatja a kapcsolt státuszt két vállalkozás között. A kapcsolt vállalkozások bejelentése 2015-ben először január 15-én esedékes. Kiknek van most bejelentési kötelezettsége és milyen nyomtatványon tehetnek eleget a törvényi előírásoknak? Kiderül a bejegyzésből. Tovább >>

Közös ügyvezető esetén kapcsolt vállalkozás

A legújabb törvénymódosítás szerint 2015-től bővül a kapcsolt vállalkozások köre. Ezentúl figyelni kell azokat a kapcsolódási pontokat, ahol közös ügyvezetés van. Tehát azokat a vállalkozásokat, ahol megegyezik az ügyvezető személye. De mit is jelent ez pontosan? Mit von mindez maga után? A megfelelő nyilvántartás elmulasztása milyen következményekkel jár? Tovább >>

képek:freedigitalphotos.net

Oszd meg másokkal, hisz nekik is hasznos lehet!

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*