számla

máj 242015
 

E-számla kibocsátása

Az e-számla kibocsátásáta sokak számára félelmet kelt és úgy gondolják, hogy túl sok fáradozással jár áttérni a papír alapú számlázásról az e-számla kibocsátására.

Sokszor a félelem hátterében az áll, hogy a vállalkozások többsége nincs tisztában azzal, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni e-számla kibocsátása során. Continue reading »

ápr 222015
 

Előlegszámla kiállítása

A gyakorlati életben sokszor okoz fejtörést a vállalkozóknak az előlegszámla kiállítása. Különös dolgokra szoktak gondolni. Pedig semmi különlegessége nincs az előlegszámla kiállításának. Az előző bejegyzésemben a számlázás alapvető szabályait már átbeszéltük. Kitértem arra, hogy mely esetekben nem kerülhető el a számla kibocsátása és arról is írtam, hogy a miután megtörtént a vásárlás (eladtál valamit a vevődnek), akkor mennyi időd van a számla kiállítására illetve egy gyakran feltett kérdésre is válaszoltam. Continue reading »

ápr 192015
 

Számlázás szabálya

A számlázás szabályainak elsajátítása egy kezdő vállalkozás alapvető és elsődleges feladata. Biztos számlázási tudás nélkül ne kezdj el “hazárdírozni”, mert súlyos következményei vannak a sorozatosa helytelenül kiállított számláknak. A számlázás szabályai nagyon szerteágazóak. Neked nem szükséges minden részét ismerned, elegendő az alapokat elsajátítani (de azt biztosa tudással) illetve a saját vállalkozásodra érvényes sajátosságokat. A mostani bejegyzésben az alapok elsajátításában segítek neked. Continue reading »

feb 282015
 

Behajtási költségátalány

A behajtási költségátalány egy új dolognak számít még mindig a gazdasági életben, annak ellenére, hogy a törvényi háttér már hosszabb ideje biztosított. A mai bejegyzésemben fogok foglalkozni a behajtási költségátalány hátterével; miért is kötelező és fontos nekünk vállalkozóknak foglalkoznunk a kérdéssel illetve a tőlem megszokott módon egy példán keresztül bemutatom hogyan is kell kiszámítani a pontos átalány összegét. Continue reading »

nov 252014
 

Webáruház számlázása I.
A webáruház üzemeltetőinek gyakran okoz fejtörést, hogy egy adott megrendelést követően mikor kell számlát kiállítni; lehet-e nyugtát adni? Egy webáruház számlázása nem egyszerű feladat. Mi történik, ha utal a vevő, ha bankkártyával fizet, utánvét fizet a futárnál? Continue reading »