jún 072015
 

Házipénztár ellenőrzése

Sok vállalkozó hajlamos precizitás mellőzése nélkül kezelni a házipénztárt. Pedig egy házipénztár ellenőrzése során az ellenőr kétféle vonalon fog mozogni.

Házipénztár ellenőrzési ellenőri szemszögből

Mit is fog vizsgálni egy ellenőr miközben ellenőrzi a házipénztáradat? Mire fog figyelni? Ha ezekkel tisztában vagy, akkor könnyebb lesz átgondolnod, hogy a te házipénztárad körül  mi az amin sürgősen változtatnod kell.

Mi az, amit elsőként fog kérni az ellenőr, ha a házipénztár ellenőrzése a fő célja?

Ez nem más mint a pénzkezelési szabályzat.

Ha pár évvel ezelőtt készítettél egy pénzkezelési szabályzatot, akkor az nem az jelenti, hogy egy házipénztár ellenőrzésen hiba nélkül át fogsz menni. Az ellenőrzésnek még lehet bukás a vége.

Mindenesetre egy jó pont az ellenőr szemében, ha van a vállalkozásnak pénzkezelési szabályzata. Az házipénztár ellenőrzés első pontjához kerülhet egy pipa.

Ezek után mi lesz a házipénztár ellenőrzésének második lépése?

Nem az, hogy formai, alaki hibákat keressen az ellenőr a pénzkezelési szabályzatban. Ezzel szemben a következő lépése az ellenőrnek az lesz, hogy összevesse a pénzkezelési szabályzatban leírtakat a valósággal.

Na itt már nagyot lehet bukni. Hisz manapság már nem elegendő felmutatni egy házipénztár ellenőrzése során a pénzkezelési szabályzatot és nyugodtan hátradőlni a karosszékben, hanem meg is felelni az abban leírtaknak.

Ha pár évvel ezelőtt a vállalkozások indítása során írtál egy pénzkezelési szabályzatot – legrosszabb esetben megbíztad a könyvelődet, hogy írja meg – és akkor még nem volt valutapénztárad, de az utóbbi évben már nyitottál egyet és mindezt nem követte le a pénzkezelési szabályzat, akkor az egy fekete pont az ellenőr szemében.

Miért is írtam azt, hogy ne a könyvelő készítse el

vállalkozásod pénzkezelési szabályzatát?

Ennek több oka van. A könyvelő nincs tisztában azzal, hogy te hogyan kezeled a pénzt, melyek a pénztári napok stb.?

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy nem egyeztethetsz a könyvelővel, mielőtt rábízod a pénzkezelési szabályzat megírását. Ezt csak közösen tudjátok pontosan és precízen elkészíteni. Illetve a pénzkezelési szabályzat módosítása már a te felelősséged, hisz lehetnek olyan módosítások, amik nem jutnak el vagy nem azonnal jutnak el a könyvelőhöz.

De meg is lehet fordítani a folyamatot.

Te elkészíted a vállalkozásod pénzkezelési szabályzatát, a könyvelőtől pedig részletesen tájékozódsz, hogy melyek azok az elemek, amiket tartalmaznia kell egy pénzkezelési szabályzatnak annak érdekében, hogy egy esetleges házipénztár ellenőrzés során simán vedd az akadályokat.

Most pedig nézzünk pár példát – a teljesség igénye nélkül – arra vonatkozóan, hogy mit kell tartalmaznia egy pénzkezelési szabályzat házipénztárral kapcsolatos részének.

hazipenztar

Hogy ne bukj el egy házipénztár ellenőrzés során,

az alábbiak legyenek benne egy pénzkezelési szabályzatban

  • a pénztárak fajtái (központi, telephelyi),
  • pénznemék (forint, EUR , stb);
  • pénztári rend, azaz, hogy milyen napokon, mikor van nyitva a pénztár
  • pénztár kezelésére jogosult személyek körét, az ő helyettesítésüket
  • pénztár ellenőrzésére jogosult személyek körét, az ellenőrzések gyakoriságát
  • a pénztárban tartható maximális készpénzmennyiséget, illetve ennek túllépése esetén a többlet elhelyezésével, elszállításával kapcsolatos teendőket
  • a készpénz szállításának és őrzésének módját
  • hamis pénz kezelésére vonatkozó szabályokat

A pénztári feladatokkal megbízott személynek pontos munkaköri leírást érdemes adni.

Összegezve nem elég a helyes, megfelelő tartalmú szabályzat, azt be is kell tartani illetve a változásokat folyamatosan nyomon kell követni.

/Gulyás Éva blogja/

Kép: freedigitalphotos.net

Oszd meg másokkal, hisz nekik is hasznos lehet!

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*