dec 052014
 

Egyéni vállalkozók, átalányadózás

Az egyéni vállalkozóknak lehetőségük van arra – egyéni választás alapján -, hogy fizetendő adójukat egyszerűsített módon ún. átalányadózás formájában teljesítsék. Mit is jelent pontosan az egyéni vállalkozók átalányadózása? Mire kell odafigyelni választás előtt? Kik választhatják? Mikor és milyen nyomtatványon kell jelezni az adóhivatal felé választásunkat? Ugye nagyon sok kérdés merül fel már az elején. Annak ellenére, hogy manapság a „sztár” adónem a kata, mégis szeretnék erről az adózási módról is írni pár sort. Méltánytalanul szorította ki a fókuszból a kata az átalányadózást.

Gondoljunk bele. Adott egy egyéni vállalkozó, aki egyéni vállalkozó léte alatt felhalmozott egy kis adótartozást. Nem kell sokat, elegendő, ha most év végén meghaladja a 100 ezer forintot, egyből nem választhatja a katát. Más alternatíva után kell nézni. Ez lehet például az egyéni vállalkozók átalányadózása számára. Hangsúlyozom, hogy lehet. Mielőtt bármilyen döntést születik előtte a konkrét számokkal kalkulálni kell.  Döntést csak ezek után lehet hozni.

Ki választhatja az átalányadózást?

Természetesen az egyéni vállalkozók, ahogy a címben is látszik, de van még egy vállalkozói csoport, akik szintén élhetnek ezzel az egyszerűsítéssel. Ők pedig a mezőgazdasági kistermelők.

Nemcsak vállalkozási formára van megkötés, hanem egyéb korlátokkal is találkozhatnak azok a vállalkozások, akik az átalányadózást, mint lehetséges adózási módot tanulmányozzák.

Azok az egyéni vállalkozók (mezőgazdasági kistermelők) választhatják az átalányadózást, mint kedvezményes adózási módot, akiknek

  • az átalányadózást évét közvetlenül megelőző adóévben a bevételük a 15 millió forintot nem haladta meg,
  • az adóévben várhatóan nem fogja meghaladni a 15 millió forintot a bevétel.

Bevételi korlát szempontjából egy kicsit engedékenyebb a törvény a kiskereskedelmi tevékenységet folytatókkal. Ezen tevékenységet folytató egyéni vállalkozók 15 millió forintos bevételi határ helyett már 100 millió forintig választhatják az átalányadózást.

Az egyéni vállalakozó átalányadózása hogyan történik?

Az átalányadózás lényege, hogy a vállalkozóknak nem kell költségszámlákat gyűjteni, hanem a bevételének egy bizonyos százaléka lesz a jövedelme, ami után adózni kell. Azt, hogy a bevétel hány százaléka számolható el költségként nem egységes, tevékenységi körhöz van kötve. Az egyéni vállalkozók költségátalánya lehet: 80%-40%-93%-87%.

Ezért is fontos az átalányadózásra való áttérés döntésének meghozatala előtt pontos kalkulációt végezni.

Könyvelő váltása

Az egyéni vállalkozók mikor élhetnek az átalányadózás lehetőségével?

Induló vállalkozás is választhatja, ha előre láthatólag meg fog felelni a bevételi korlátoknak.

A már működő egyéni vállalkozók az éves szja bevallásukban tudnak nyilatkozni arról, hogy a következő adóévre az átalányadózás szabályai szeretnének adót fizetni.

A döntést azért is kell átgondolni, mert ha kijelentkezünk vagy kizárnak az átalányadózás alól, akkor 4 évig nem lehet újra ezt a kedvezményes adózási módot választania az egyéni vállalkozóknak.

Más kedvezménnyel élhetnek-e az átalányadózó egyéni vállalkozók?

Az egyéni vállalkozók az átalányadózás mellett választhatják az alanyi adómentességet is. Ezt azok választhatják, akik várható éves bevétele nem haladja meg a 6 millió forintot. De vigyázat a bejelentkezés határideje december 31.

Nyilvántartási kötelezettség

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik az átalányadózást választják, bevételi nyilvántartást kell vezetniük. Mindez nem jelenti azt, hogy nem kellene költségszámlájukat megtartani és megőrizni. Rájuk is ugyanúgy érvényes a megőrzési szabály.

Átalányadózás és a helyi adó viszonya

Az átalányadózó egyéni vállalkozóknak is kell helyi iparűzési adót fizetni. Ha itt nem az adó megállípításának egyszerűsített módját választja az egyéni vállalkozó, akkor a költségszámlákat is nyilván kell tartani, hisz más módon nem lehet megállapítani a helyi iparűzési adó alapját.

Sok vállalkozónak még mindig kedvezményesebb az átalányadózás szabályai szerint megállapítani fizetendő adóját. De mindenképp érdemes döntésünket átgondolni és számításokkal alátámasztani.

 

/Gulyás Éva blogja/

Megosztom, mert hasznos

 

Kapcsolódó bejegyzések:

 – Alanyi adómentesség

 – Egyéni vállalkozás szüneteltetése

 

 MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! KÍVÁNCSI VAGYOK a tiédre is!

Kapcsolatfelvételi űrlap


 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*