okt 172014
 
könyvelő

Mi sül ki ebből?! A könyvelő és a vállalkozó egy hajóban

 

Oh mennyi minden kisülhet abból, ha a könyvelő és a vállalkozó tudnak és akarnak is együtt dolgozni! Képzeld el, hogy egy nagy hajóban vagy, ami a tengeren úszik. A hajó hatalmas; erős kezű kapitányt kíván. De mit ér egy hajózáshoz értő kapitány kormányos nélkül?

A vállalkozásodban lehetsz te – vállalkozó – a kapitány, de kell egy kormányos, aki jelen esetben a könyvelő. Azt, hogy ki az a könyvelő, akivel együtt tudsz dolgozni, neked kell kiválasztani. Lehet nem lesz egyszerű folyamat, de megéri. Ha megtalálja a vállalkozó könyvelő párját, akkor sokáig tudják közösen irányítani a hajót. A hajó csak szeli a vizeket egyenes előre.

Minél jobban megismeri egymást a vállalkozó és a könyvelő, a hajó annál gyorsabban szeli a szeleket.

De mi kell ahhoz, hogy a hajón fedélzetén rend legyen, mindenki tudja a dolgát, egymást fél szavakból is értsék?

És ne járjon úgy a te hajód, mint ez.

könyvelő

 

Lássuk hogy tud együtt dolgozni a könyvelő és a vállalkozó:

1. Már az első alkalommal tisztázzátok, hogy kinek milyen elvárásai vannak a másikkal szemben. Egyezik-e a kereslet és a kínálat. Ha már megvan az első szikra, akkor lehet tovább menni.

2. Szimpátia ide vagy oda, tessék mindent könyvelői szerződésbe foglalni, amit a könyvelő és a vállalkozó is aláír. Még azokat a dolgokat is, amik most egyértelműnek tűnnek.

3. A könyvelő tud az ügyviteli rendszered kiépítésében segíteni. Együtt ki tudtok dolgozni egy olyan rendszert, amit ha használtok sok kellemetlenségtől kímélitek meg egymást. (számlák naprakész iktatása, pénzár folyamatos kezelése, vevői és pénztári számlák iktatása, dokumentumok könyvelő általi átvétele).

4. Fontos a vállalkozó partnereinek rendszeres ellenőrzése. A könyvelő segít abban, hol találsz ingyenes információt üzleti partnereidről (itt)Informálódni még akkor is érdemes, ha évek óta együtt dolgozol üzlettársaddal.
5. Nagyobb összegű, fontos szerződés megkötése előtt kérd a könyvelő segítségét, hogy számviteli és adózási szempontok alapján nézze át szerződésed. A könyvelő sok mindenben tud neked segíteni.

6. Alakítsátok ki az információ áramlás rendszerét. Ha egyszerre zúdítod a könyvelő asztala elé a dokumentumokat csak feszültséget szül.

7. Nagyobb pénzügyi döntések előtt kérd ki a könyvelő véleményét, hogy döntésed milyen hatással van vállalkozásod fizetendő adóira. A döntés mindig a vállalkozó kezében van, a könyvelő csak felvázolja a lehetőségeket.

8. Ne titkold a könyvelő elől pénzügyi helyzeted. A növekedésben is nagy segítségedre lehet. Ha ezen a téren bizalmatlan vagy, írjatok titoktartási szerződést.

9. Egyre több könyvelő specializálódik egy-egy szakterületre vagy vállalkozási formára. Ha olyan területen dolgozol, amihez a könyvelő speciális tudására van szükség, érdemes őket felkutatni.

Ne kövesd el ugyanazokat a hibákat, mint sok más vállalkozótársad.

Légy okos vállalkozó és ezáltal gazdagabb a többieknél.

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Könyvelő-tévhitek

 

Segítség a könyvelőválasztáshoz. Katt>>

 

Oszd meg a bejegyzést, kíváncsi vagyok mások véleményére is!

 A Facebookon is rendszeresen posztolok érdekességeket. Like me!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*