feb 042017
 

2017 évi KATA változás


A mai fő téma a 2017 évi KATA változás. A KATA adózás folyamata egyszerű, a rendszer úgy lett kitalálva, hogy minél érhetőbb és egyszerűbb legyen, de nem elég egyszer megérteni a KATA adózást és hátradőlni a karosszékben. A KATA adózásban is vannak változások, amit követni kell. A KATA adózást már több cikkemben körbejártam, ezért most kifejezetten a KATA változás kap hangsúlyt.

Új év, új kezdet, új szabályok!

KATA adózás pici csavarral címen már volt egy élő közvetítésem a Facebookon, ahol a legfontosabb KATA változás volt a téma. Ezt a közvetítést újranézheted a Facebook oldalamon és a Youtube csatornámon.

Nézettségi rekordot ért el

2017 évi KATA változás lépésről-lépésre, pontokba szedve, egyszerűen, érthetően.

  • Nevelőszülői foglalkoztatás főállású foglalkoztatásnak minősül, így nekik csak a 25 ezer forintos KATÁT kell megfizetni
  • A KATA változás második fontos eleme, hogy a kedvezményes adózás bevételi határa jelentősen megemelkedett. 6 millió forint helyett 12 millió forint bevételig benne marad a KATA szerint adózó a kedvezményes körben. Tehát évi 12 millió forintos bevétel után kell megfizetnie a 40%-os adót.
    De itt van a pici csavar, amiről a videóban hallhatsz. Érdemes meghallgatni, mert ha erre nem figyelsz, akkor sokat veszíthetsz.
  • KATA változás harmadik eleme az adóalanyiság megszűnése. 2017. január elsejétől, ha megszűnik a KATA alanyiságod, akkor a megszűnés évében és a következő 12 hónapban nem választhatod újra a KATA kedvezményes adózást. Így az „eltiltás” alól akár 13 hónap múlva mentesülhetsz.
  • KATA változás negyedik eleme a biztosítási alap. A KATA adózást választó havi 90. 000 Ft mértékig (magasabb KATÁT fizető esetén 150.000 Ft-ig) biztosított. Ez azt jelenti, hogy a táppénz számítás alapja 90.000 Ft lesz.

Ezzel a 2017 évi KATA változás végére is értünk.

Nem bonyolult, de figyelj a kis csavarra, amiről itt tájékozódhatsz bővebben (videó).

Sok írás született a blogon a KATA adózással kapcsolatban. Írd be az oldalam keresőjébe, hogy „kata” és megtalálod mind.

A legfontosabbakról itt egy lista:

/Gulyás Éva blogja/

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*