dec 012014
 

Eva bejelentkezés 2015

Az év utolsó hónapja az adventi készülődésen túl a vállalkozások életében is kiemelkedő időszak. Az eva hatálya alá való bejelentkezés épp most aktuális, több más adótervező, optimalizáló tevékenység mellett. Eva bejelentkezés, mikor, kinek, milyen nyomtatványon? Ezekre a kérdésekre adok választ mostani bejegyzésemben. Szakítsunk egy kis időt adóink átgondolására. Lehet jövőre kevesebb adót kell fizetnie vállalkozásunknak, ha élünk az eva hatálya alá történő bejelentkezéssel. Érdemes konkrét kalkulációt végezni annak érdekében, hogy biztosak lehessünk döntésünkben. A bejegyzés végén konkrét tippeket is találsz, hogy kinek éri meg evát választani 2015-ben?

Eva bejelentkezés 2015 – kik választhatják az evát 2015-ben?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy kik választhatják az evát 2015-ben, előtte nézzünk meg egy rövid “adótörténeti” áttekintést az evára vonatkozóan. Érdekes adónem az eva. Ez volt az első kedvezményes adó, amit nagyon sokan választottak a bevezetésekor, hisz igazi adóspórolós lehetőség volt. Igaz akkor még kedvezőbb feltételek mellett lehetett választani. Azóta a 15%-os adókulcs 37 %-ra emelkedett. Így ha az előnyöket vesszük számba, akkor már a kimutatott számok nem biztos, hogy versenyképesek más kedvezményes adónemhez képest. Mégis létezik még, vannak olyan vállalkozások, akik élnek az eva nyújtotta kedvező adózás lehetőségével. 

Egyértelmű előnye, hogy a vállalkozás választása szerint csak az evatörvény szerinti bevételi nyilvántartást vezet, így kikerül a számviteli törvény hatálya alól.

Így például pénzkezelési szabályzattal sem kell rendelkezniük a bevételi nyilvántartást vezető evát választó bt-nek kkt-nek, hisz azt a számviteli törvény írja elő. Más kérdés, hogy nem árt rendelkezni egy ilyen szabályzattal, hisz a vállalkozás működését segíti.

Az eva (egyszerűsített vállalkozói adó) szemlélete, alapjai, számítási módja, módszertana nem sokat változott az utóbbi évhez képest.

Az eva hatálya alá történő bejelentkezés az alábbi vállalkozások számára áll nyitva:

 • az egyéni vállalkozó
 • az egyéni cég
 • a közkereseti társaság
 • a betéti társaság
 • a korlátolt felelősségű társaság
 • a szövetkezet és a lakásszövetkezet
 • az erdőbirtokossági társulat
 • a végrehajtói iroda
 • az ügyvédi iroda és a közjegyzői iroda
 • a szabadalmi ügyvivői iroda

Akik nem ilyen cégformával rendelkeznek ne is olvassanak tovább, mert számukra az eva, mint lehetőség ki van zárva.

Könyvelő váltása

Ha a vállalkozási forma stimmel, akkor nézzük, hogy milyen feltételeknek kell még megfelelnie egy vállalkozásnak, eva szerint adózzon 2015-ben?

Legfontosabb a 30 milliós eva szabály, illetve az, hogy induló vállalkozások nem választhatják.

 

Eva bejelentkezés 2015 – kik nem választhatják az evát 2015-ben?

Nem választhatják 2015. évre az evát, mint kedvezményes adózási formát azok a vállalkozások, akik az alábbi kritériumoknak nem felelnek meg:

 • 2013-as adóévben az áfával növelt bevételük a 30 millió forint alatt volt,
 • 2014-es adóévben várhatóan az áfával növelt bevételük a 30 milliós értékhatár alatt marad,

Tipp: az eva törvény adóévről ír, így ha valamely vállalkozás tevékenységét 2013. decemberben kezdte, akkor az is 1 adóévnek minősül, nem feltétel a teljes naptári év.

Az eva bejelentkezés más feltételekhez is kötve van. Ezek az alábbiak:

 • egyéni vállalkozóként folyamatosan végezze tevékenységét
 • a jogi személy és az egyéni cég nem alakulhat át
 • az adóhatóság nem szabott ki mulasztási bírságot, számla vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt.
 • 2013-ban és 2014-ben nem volt kötelezett különös adózási szabályok alkalmazásra (pl.: utazásszervezés)
 • nem állt végelszámolás,felszámolás alatt

További feltételek az eva választásához:

 • 2015-ben a várható bevétel nem fogja meghaladni a 30 millió forintot.
 • pénzforgalmi bankszámlával kell rendelkezni

Két tevékenység van kizárva az eva hatálya alól:

 • a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenység
 • a vámjogszabályokban meghatározott közvetett képviselői tevékenység

Az eva személyi, tulajdonosi feltételei:

 • valamennyi tagjának magánszemélynek kell lenni
 • más jogi személyben nem lehet tulajdonos

Eva bejelentkezés – mikor?

Az eva hatálya alá csak december 01. és december 20. között van lehetőség bejelentkezni. 2014. évben ez azt jelenti, hogy az eva bejelentkezést 2015-re, 2014. december 1. és 2014. december 22. között tehetjük meg (2014-ben december 20 hétvége, ezért december 22 – hétfő – a végső határidő).

A határidőt szigorúan kell venni, mert elmulasztása esetén várhatunk még 1 évet a bejelentkezéssel. Év közben nincs mód bejelentkezni az eva hatálya alá.

Mivel jár az eva alanyiság?

A vállalkozás bejelentkezését az eva alá az adóhatóság megvizsgálja. Ha mindent rendben talál, akkor visszaigazolja. Ekkor a vállalkozás adószámának 9.számjegye 3-ra változik. Erről az ügyfélkapun keresztül tájékozódhatunk, a törzsadatok lekérdezésével.

Ha a vállalkozás nem felel meg az eva szabályainak, akkor elutasító határozatot küld az adóhivatal.

Aki már 2014-ben az eva szerint adózott, annak 2015-re vonatkozóan újabb bejelentő lapot nem kell küldeni.

Kinek éri meg az eva bejelentkezés?

Kinek éri meg választani az eva kedvezményes adózást? Erre egyszerű választ nem könnyű adni. Végeredményben annak éri meg választani az evát, akinek így kevesebb adót kell fizetnie, mintha  társasági adó, szja vagy valamely kisadózói lehetőségek szerint adózna.

De mindenképpen számításokkal kell alátámasztani döntésünket. Általánosságban elmondható, hogy annak éri meg, aki a bevételeivel szemben nem tud sok költséget elszámolni.

Végül nézzük meg, hogy milyen nyomtatványon tudunk bejelentkezni az eva hatálya alá.

 

 A fentiek átgondolása és alapos számítás alapján hozható meg a döntés arról, hogy kinek éri meg átlépni 2015-ben az evatörvény hatálya alá.

/Gulyás Éva blogja/

Érdekes volt, megoszotm másokkal is.

 

Ha konkrét kérdésed van, azt is felteheted a kommentek között vagy az alábbi űrlapot kitöltve fel tudod venni velem a kapcsolatot.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*