ápr 042015
 

Családi járulékkedvezmény bevallása

Családi járulékkedvezmény érvényesítésére van jogosultságod? Érdekel a családi járulékkedvezmény bevallása?  Segítek az szja bevallás kitöltésében. Jelen írásom végigolvasása után már te is biztos kezekkel ki fogod tudni tölteni 2014. évi szja bevallásod családi járulékkedvezményre vonatkozó részét. Természetesen példán keresztül mutatom be az szja bevallás családi járulékkedvezményre vonatkozó részének kitöltését.

Mielőtt rátérünk a bevallás konkrét sorainak kitöltésére nézzük át,

hogy kinek és milyen formában jár családi járulékkedvezmény?

A családi járulékkedvezmény rendszere 2014-től működik. A lényege, hogy azok, akik bruttó béréből nem kerül annyi szja levonásra, hogy a családi adókedvezményt (szja) érvényesíteni tudják, a járulékok megfizetése alól is mentesülnek részlegesen vagy teljesen.

A sorrendre azonban figyelni kell. Fontos szabály, hogy elsőként az szját kell “lenullázni”, majd következik az egészségbiztosítási járulék és utolsóként nyúlunk a nyugdíjjárulékhoz. Ez azért is fontos, mert ha van elegendő szja amiből gazdálkodhatunk, akkor nem nyúlunk a járulékokhoz.

Sokszor merül fel kérdésként, ha valakinek a családi járulékkedvezmény igénybevételét követően a fizetendő járulékai jelentősen lecsökkennek vagy egyáltalán nem is fizet járulékot, akkor az nem jelent-e számára bármi hátrányt?

A válasz, hogy nem, ugyanolyan teljes jogú biztosított, mintha fizetne a munkabére után járulékot.

kata_4

Nézzünk egy példát a családi járulékkedvezmény bevallására

Konkréten megmutatom, hogy az szja bevallás melyik sorába milyen számot kell írni.

Nézzünk egy olyan példát a családi járulékkedvezmény bevallására, ahol együtt a él egy 5 tagú család. Férj, feleség és 3 gyermek, akik után családi pótlékra jogosultak. A férj havi bruttó bére 200 ezer forint, a feleség havi bruttó bére 150 ezer forint. A férj év közben 2 gyermekre kérte a családi adókedvezmény, a feleség pedig 1 gyermekre.

A következőkben leírom a bevallás sorának számát és az összeget.

A férj bevallását a következőképpen kell kitölteni:

17. sor 2.400.000

19. sor 7.425.000

20. sor /a oszlop 108.000/ b oszlop 675.000

21. sor /a oszlop 408.000/ b oszlop 2.550.000

22. sor 4.200.000

23. sor 2.400.000

24. sor 2.400.000

25. sor 0

26. sor 0

A feleségnek is ugyanilyen logika alapján kell a bevallását kitölteni. Ebben az esetben sem a feleség sem a férj nem kap vissza semmit és nem is kell fizetni egyikőjüknek sem.

Ha mégis úgy gondolod, hogy szeretnéd szakemberre bízni a bevallásod elkészítését, akkor keress meg, tudok segíteni.

Jó hír, készül egy videó, amiben bemutatom konkrétan a bevallás lépéseit élőben is.

/Gulyás Éva blogja/

Kép: freedigitalphotos.net

Kapcsolódó bejegyzések:

Ingatlaneladás utáni adózás

Hogyan adózzunk ingatlaneladás után? Figyelj a részletekre, a pontos számításra és a fogalmak helyes alkalmazására. Ha volt ingatlaneladás 2014-es évedben, akkor már most érdemes megnézni az adózás részleteit.

Hogyan kell adózni ingatlaneladás után?

Az ingatlaneladás manapság nem egyszerű feladat. Mire a procedúra végére ér valaki az ingatlaneladás után adózást már el is felejti. Most nézzük meg, hogy hogyan is kell adózni ingatlaneladás után?

Szja bevallás készítése

Szja bevallás 2015 teendői, határidők, nyomtatvány és gyakori hibák.

Oszd meg másokkal, hisz nekik is hasznos lehet!

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*