ápr 102015
 

Katás vállalkozó adótartozása

Mennyit adótartozást tolerál az adóhatóság egy katás vállalkozónak? Katás vállalkozó adótartozás esetén mit tehet? Mikor szűnik meg a katás vállalkozó kataalanyisága? Ezekre a kérdésekre kapsz választ, ha végigolvasod a bejegyzést.

Milyen szabály érvényes egy katás vállalkozóra 2015-ben?

A Kata adónemről már született pár bejegyzés. A mostaniban kifejezetten a 2015-ben bevezetésre került új szabályozás gyakorlati értelmezéséről írok. Mely szerint egy katás vállalkozó adótartozása a 100 ezer forintot nem haladhatja meg. Tehát 2015. január 1-jétől már csak 2015. december 31-én vizsgálja az adóhivatal, hogy a katás vállalkozó adótartozása milyen “mértéket” öltött.

A 100 ezer forintos szabály vonatkozik azokra is, akik csak havi 25 ezer forint katát fizetnek.

Most már tudjuk, hogy csak év végén nézelődik az adóhivatal a katás adótartozásával kapcsolatban.

De mikor szűnik meg a katás adózó kataalanyisága?

Szerencsés eset, hogy nem az adózónak kell kérvényeznie az adóhivatalnál, hogy szüntessék meg alanyiságát, hanem a hivatal intézkedik.

A Kataalanyiság akkor szűnik meg, ha az adóhivatal határozat formájában értesít, hogy a 100 ezer forintot meghaladó adótartozás miatt már nem élhetsz a kedvezményes adózási móddal.

Ha a katás vállalkozó adótartozása meghaladja a 100 ezer forintot, akkor kataalanyisága az adóhivatal határozatának jogerőre emelkedésének hónapjának utolsó napjával szűnik meg.

Mindezek ellenére legyünk becsületesek és fizessük be határidőre az adókat. Azonban ha tényleg átmeneti likviditási problémákkal küzd a cégünk, figyeljünk a határidőre és az összegre is.

/Gulyás Éva blogja/

Kép: freedigitalphotos.net

Kapcsolódó bejegyzések:

Katás bt alapítása

Katás bt-t 2013 óta lehet alapítani. Mi is az a Kata? Kinek éri meg választani? A bt kül-és beltagja hogyan adózik? Sok kérdést felvet a katás bt alapítása. Nézzük a részleteket. Tovább >>

Kata változás 2015

A tavaly év végén sokat foglalkoztam a kata adózással, ezért most nézzük meg, hogy 2015 milyen változást hozott a Kata adózásban.

Az új év általában a reménnyel kezdődik, valami jobbat, szebbet szeretnénk, és ezt kívánjuk ismerőseinknek is. Nekünk vállalkozóknak azonban az év kezdete nemcsak a fogadalomtételt jelenti, hanem azt is, hogy meg kell ismerkednünk a változásokkal. Tovább>>

Oszd meg másokkal, hisz nekik is hasznos lehet!

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*