feb 112015
 

Katás bt alapítása

Katás bt-t 2013 óta lehet alapítani. Mi is az a Kata? Kinek éri meg választani? A bt kül-és beltagja hogyan adózik? Sok kérdést felvet a katás bt alapítása. Nézzük a részleteket.

A bt és a kata viszonya

A Kata egy kedvezményes adózási forma, amit a bt-k kül- és/vagy beltagja is igénybe vehet. A Katás bt alapítása során vagy a kültagot vagy a beltagot vagy mindkettőt be kell jelenteni mint kisadózó. Ezáltal a katás bt egy sor adó fizetése alól mentesül.

A katás adózás lényege, hogy havonta egy bevételtől független fix összeget kell a NAVnak befizetned, ezáltal mentesülsz egy sor adó megfizetése alól, mint például a társasági adó vagy a járulékok.

Mit kell még a Katán kívül fizetned, ha katás bt.t alapításán töröd a fejed?

Például áfát és helyi iparűzési adót. Áfát nem kötelező fizetni, mert lehet mentességet kérni, de az iparűzési adót nem lehet kikerülni. De például a járulék fizetése alól mentesülsz.

Mennyi a havi kata összege, ha bt alapításán töröd a fejed?

Ha van már főállásod (heti 36 órát meghaladó munkaviszony), akkor 25 ezer Ft/hó, ha nincs főállásod, akkor havonta 50 ezer forintot kell befizetned a NAV számlájára. Van lehetőség magasabb összegű 75 ezer forint/hó befizetésére. Ha ezt választod, akkor magasabb összegű táppénzt és vélhetően magasabb összegű nyugdíjat fogsz kapni.

Miért jó a kata?

Nem kell a költségszámlákat gyűjtened? Csak a bevételeidet kell nyilvántartni. Ehhez még könyvelőre sincs szükséged. Sőt ha az áfa alól mentességet kérsz, akkor még havonta/negyedévente sem kell áfát fizetned. Tehát csak egy évben 1X kell bevallást adnod a bevételeidről.

Katás bt alapítása

Egy bt mikor nem választhat katát?

Például ha bérbe adásból származik a bevételed. Akkor nincs lehetőséged katát választni.

Mire kell figyelnie egy katás bt-t alapítónak?

Éves bevétele lehetőleg ne haladja meg az évi 6 millió forintot.

Bármikor ki lehet lépni a kata hatálya alól

és

bármikor év közben is választható a kata.

Ugye nem rossz lehetőség?

Bármikor dönthetsz úgy, hogy kisadózó leszel. Te, mint beltag vagy te, mint kültag. Ea z nem jelenti azt, hogy ezen kívül ne lehetne munkavállalód. Nyugodtan felvehetsz bárkit segítségként, csak akkor őt be kell jelentened, és a “hagyományos” úton fizetned kell a járulékokat.

Ha még van kérdésed a katás bt alapításával kapcsolatban, akkor tedd meg most.

/Gulyás Éva blogja/

Kapcsolódó bejegyzések:

– Kata változás 2015

– Kata számlázás

– Kata biztosítási jogviszonya

– Milyen adókat vált ki a Kata

Oszd meg másokkal, hálásak lesznek érte!

Hogyan kell számlát helyesen és pontosan kiállítani? 6 részes ingyenes minitanfolyam kezdőknek

A haladó verzió már előkészülőben

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van tedd fel!

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*