jan 062015
 

Kata változás 2015

A tavaly év végén sokat foglalkoztam a kata adózással, ezért most nézzük meg, hogy 2015 milyen változást hozott a Kata adózásban.

Az új év általában a reménnyel kezdődik, valami jobbat, szebbet szeretnénk, és ezt kívánjuk ismerőseinknek is. Nekünk vállalkozóknak azonban az év kezdete nemcsak a fogadalomtételt jelenti, hanem azt is, hogy meg kell ismerkednünk a változásokkal.

Már megszokott, hogy minden évben van valami változás, ami a vállalkozók nagy százalékát érinti. A következő napokban a változás, mint téma kerül a középpontba. A Kata 2015 évi változásával kezdem.

Kata változások 2015

1. Meddig és mennyit tolerál az adóhivatal egy Katás vállalkozónak?

A Kata változások első számú játékosa a tartozás. Eddig megszoktuk, hogy negyedévente kellett figyelni a tartozás összegét, mert ha 100 ezer forintot meghaladta, akkor bizony a Kata alanyiságunk meg is szűnt.

1.1 Kata változás 2015

Új döntés született. Katások tartozását hosszabb ideig, év végéig tolerálja az adóhivatal. Elegendő csak 2015. december 31-ig rendbe tenni folyószámlánkat. A 100 ezres határ változatlan.

2. Egyéni vállalkozók csodás lehetősége a szüneteltetés

Ha katás egyéni vállalkozó voltál 2014-ben és éltél a szüneteltetés csodás lehetőségével, akkor katásként nem dőlhettél nyugodtan hátra a karosszékben, mert minden hónapban bejelentési kötelezettséged volt.

2.1 Kata változás 2015

Hallelúja nem kell 2015-ben havonta jelentgetni az adóhivatalnak a szüneteltetést, elegendő csak a kezdetét és a végét. Így már tényleg nyugodt lehet az az egyéni vállalkozó, aki szünetelteti tevékenységét.

3. TAJ szám bejelentése

Eddig nem kellett a TAJ számot bejelentenie a kata szerint adózónak. Ennek sajnos vége szakad 2014-el.

3.1 Kata változás 2015

Ettől az évtől a kata szerint adózónak a TAJ számát és azt is be kell jelenteni, hogy biztosítási jogviszonya úgy keletkezik, hogy havonta megfizeti a kata összegét.

4. Színlelt munkaviszony feltárása, azaz a “kényszervállalkozók” kiszűrése

Eddig figyeltük, alkalmaztuk a szabályt, amit a törvény előírt. 6 körülményt határoz meg a kata törvény, ami szerintük biztosítja azt, hogy ne legyen egy vállalkozó valójában alkalmazott, amiből minimum kettőnek kellett megfelelni.

4.1 Kata változás 2015

2015-ben annyi változás történt, hogy a 6 körülmény 7-re bővült, de a feltételek változatlanok. Ugyanúgy minimum 2 követelménynek kell megfelelni, hogy ne minősüljön színlelet munkaviszonynak a kapcsolat.

A törvényt alapjaiban megrengető változás nem történt, de bővíteni kell katával kapcsolatos ismereteinket és át kell ültetni a gyakorlatba vállalkozásunkat érintő változásokat.

Jó hír, hogy a kata  mértéke változatlan maradt,

a tételes adó határa nem változott,

a fizetendő adó gyakorisága sem változott.

 

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

/Gulyás Éva blogja/

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Itt a lehetőség, hogy ingyen kérdezz!!! Nem kell tanácsadói díjat fizetni!!!

 
ol<

Kapcsolatfelvétlei űrlap

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*