máj 022015
 

Kata buktatója

Sokan választják manapság a sláger adózást a katát, mert egyszerű, könnyű, nincs vele sok baj. A kata buktatójára azonban érdemes figyelni. Könnyű kikerülni a kata kedvezményes adózói körből, ahová később nehéz visszajutni.

Most rendhagyó módon egy történeten keresztül adom át a katával kapcsolatos tudnivalókat,

és hívom fel a figyelmet a kata buktatójára

Kezdődhet a történet, ami stílusosan egy vállalkozóról szól, aki még mikrovállalkozónak is alig nevezhető?

Hol volt hol nem volt élt egyszer egy kisvárosban egy életerős fiatalember, aki nem szeretett volna egy irodában másnak dolgozni. Akkor is 8 órát dolgozni ha épp csak 6 órányi munka van, folyamatosan aggódni azon, hogy ki megy a gyerekért az óvodába, vajon el tud-e időben indulni érte? Mit fog már megint szólni a főnöke, ha szülői értekezlet miatt 15 perccel korábban el kell indulnia?

Nem vágyott ilyen munkára, ezért megteremtette saját munkahelyét, ami valójában sokkal nehezebb falat volt számára, mint elmenni nap mint nap ugyanarra a munkahelyre és ugyanazokat a harcokat megvívni. Nem akart belekerülni a mókuskerékbe, mert látta az ismerősein, hogy nagyon nehéz kijutni belőle.

Így elhatározta, hogy elindítja saját vállalkozását.

De hogy jön ide a kata buktatója?

A délceg fiatalember, akit vonzott a szabadság érzése, az hogy saját magának oszthatja be az idejét elindította saját katás vállalkozását, mert így

nem szól bele senki abba, hogy mennyit dolgozik egy nap,

– nem volt olyan főnöke, aki csak a negatív dolgokat látja meg,

Ez a fiatalember mindent meg akart tenni azért, hogy vállalkozása jövedelmező legyen. Talált egy egyszerű adózási módot, a katát. A kata buktatójára azonban senki nem hívta fel a figyelmét. Annak ellenére, hogy tényleg egy nagyszerű és egyszerű adózási módról van szó, a katának is van buktatója.

Mit kellett volna ennek a délceg fiatlamebernek komolyabban venni,

hogy elkerülje a kata buktatóját?

Lássuk!

A katának kevés buktatója van, de azt az egyet jól meg kell jegyezni. Azt a havi 50 ezer forintot, ha törik, ha szakad be kell fizetni. Az adóhivatal itt könyörtelen és nincs kibúvó.  Nincs lehetőség kérelemre, nincs lehetőség magyarázkodásra. Annyira egyszerű, hogy ebből már nem engednek.

2015-ben egy kicsit lazítottak ezen a gyeplőn. A tartozás, amit egy katás vállalkozónak tolerál az adóhivatal 100 ezer forint – 2 havi kata. Az enyhítés abban van, hogy most már csak év végén figyeli az adóhivatal a tartozás mértékét. De nem érdemes halmozni, mert később még nehezebb megfizetni.

Itt nincs lehetőség részletfizetésre és semmilyen kérelemre.

kata_buktatoja_1

De nézzük csak mi történt a délceg, ambíciózus fiatalemberrel. Miért is kellett szembe néznie a kata buktatójával.

Közeledett az év vége. Nagyon sok volt a megbízás, számolt és kalkulált, hogy az éves 6 millió forintos bevételt ne haladja meg. Majd az egyik vevő nem fizetett. Ebből a bevételből tervezte teljesíteni az adott havi kata összegét. Sajnos rosszul kalkulált. Nem tudta befizetni, majd a következő hónapban sem. Hiába fizette év közben, rendszeresen, havonta  a katát. Év végére mégis meghaladta tartozása a 100 ezer forintot. Hiába kért segítséget az adóhivataltól; nem kapott. Beleesett az kata egyik buktatójába.

Az adóhivatal könyörtelenül törölte az katás adózók listájáról és sajnos 2 éves “büntetést” is kapott. Ennyit kell várnia addig, amíg ismét kata szerint adózhat.

A vállalkozó tanult az esetből. Figyelni kell az egyszerű, katás adózás buktatójára is. Nemcsak az előnyökre. Minden részletre figyelni kell.

/Gulyás Éva blogja/

Kapcsolódó bejegyzések:

– Kata bevételi korlát és az áfa

A Kata bevételi korlát könnyen összetéveszthető az adómentesség határával. Sokan egy kalap alá veszik a kettőt, pedig a számítás alapja különböző. Nem biztos, hogy ami Kata bevétel 2014-ban, az az áfa mentesség határába is beleszámít. Tovább >>

– Katás bt alapítása

Katás bt-t 2013 óta lehet alapítani. Mi is az a Kata? Kinek éri meg választani? A bt kül-és beltagja hogyan adózik? Sok kérdést felvet a katás bt alapítása. Nézzük a részleteket. Tovább >>

Hasznos és gyakorlatias volt a bejegyzés, megosztom másokkal is!

Hol találkozhatsz még velem? Például a kedvelt vagy épp utált, de sokak által használt közösségi médiban, a Facebookon. Itt is rendszeresen posztolok érdekességeket, tippeket, hasznos tartalmat.

Miért teszem mindezt, mert hiszek abban, hogy a közösségi média is lehet a tudás egyik forrása, hisz rendszeresen használjuk, olvassuk, akkort miért nem lehetne megtölteni hasznos információkkal.

Vállalkozók, vállalkozni vágyók lájkoljátok az oldalam, így rendszeresen meg fognak jelenni posztjaim nálatok is.

like

Ha kérdésed van vagy szeretnél hozzászólni a bejegyzéshez nyugodtan megteheted.

Kapcsolatfelvételi űrlap

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*