nov 142014
 

Mennyi a vám, ha Kínából rendelsz?

 

Mennyi vámot kell fizetni, ha Kínából vagy Amerikából rendelsz karácsonyra ajándékot? Kinéztél egy technikai „kütyüt” az egyik webáruház honlapján? Kínából vagy Amerikából szállítják? Tájékozódj mielőtt a megnyomod a megrendelés gombot!

Jelentősen megváltoztak az emberek vásárlási szokásai az utóbbi években. Nézzük hogyan vásárolunk manapság például karácsonyra. Átgondolod, hogy kinek, milyen hasznos vagy kevésbé hasznos 🙂 dolgot szeretnél venni, majd rákeresel a neten, hogy hol tudnád olcsón megszerezni. A webáruházak gombamód növednek mostanában, ahonnan sokszor alacsonyabb áron tudsz hozzájutni vágyott termékedhez, mint egy üzletben.

Sőt egyre több külföldi honlap már magyar nyelven is elérhető, így sokszor csak a rendelés során szembesülünk azzal, hogy nem is magyarországi telephelyű webáruház honlapját nézegetjük. Rendszerint ilyenkor a termékeket Kínából vagy Amerikából szállítják. A tendencia növekvő, de az emberek még nem elég tájékozottak egy ilyen rendelés során. Az ár kecsegtető, a szállítási költség alacsony, a szállítási határidő rövid. Csupa olyan dolog, ami vásárlásra ösztönzi az embereket.

vam_Kina_2

Mire figyelj, ha Kínából vagy Amerikából rendelsz?

Ha Kínából vagy Amerikából ( a lényeg, hogy nem EU tagállamból) szállítják a megrendelt termékedet, akkor nem elegendő az alábbi szempontok alapján dönteni:

 • ár
 • szállítási költség
 • szállítási határidő

Hanem a következő kiadásokkal is számolni kell, ha Kínából vagy a Amerikából szállítják az árut:

 • magyarországi áfa (jelenleg 27%)
 • vám

Mennyi a vám mértéke, ha Kínából vagy Amerikából rendelünk?

Azzal, hogy mely esetben kell áfát fizetni egy Kínából vagy Amerikából rendelt termék után már egy korábbi bejegyzésemben részletesen leírtam. Az alábbi linkre kattintva elolvashatod:

Kínából rendelt telefon

Ezért most azzal foglalkozok, hogy mennyi a vám, ha Kínából rendelünk mert visszajelzések alapján az előző bejegyzésből többen hiányoltátok a konkrét számokat. Most pótolom, hogy könnyebben tudj kalkulálni mielőtt megnyomod a rendelés gombot egy olyan megrendelésre.

Milyen értétkhatárig nulla a vám mértéke egy Kínából rendelt termék esetén?

150 euro érték fölött vámot kell fizetni a Kínából vagy Amerikából rendelt termék után. Megjegyzem, hogy áfa fizetésnél ennél alacsonyabb az értékhatár. Tehát 150 euro értékhatár fellett a vám mellett biztosan kell áfát is fizetni.

Mi lesz a vám alapja?

A 150 euro értéhatárba már a szállítási költséget is be kell számítani. Tehát a megrendelt áru értéke + szállítási költség = 150 euronál alacsonyabbnak lennie ahhoz, hogy ne kelljen vámot fizetni.

Ha meghaladja a Kínából, Amerikából rendelt termék értéke szállítási költséggel együtt a 150 euro-t akkor a vám mértéke a következők szerint alakul:

Magánszemélytől, magánszemélyként rendelt áru esetén:

 • 151 – 700 euró között egységesen 2.5% vám (és ne felejtsük el a plusz 27% áfát)
 • 701 – 999 euró között a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot kell megfizetni (és ne felejtsük el a plusz 27% áfát sem)

És most jön, ami szerintem a legtöbb olvasót érdekel…

A Kínából vagy Amerikából szállított, webáruházon keresztül rendelt termék esetén a vám mértéke:

 • 150 eurót meghaladó érték esetén a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot (és természetesen 27% áfát) kell fizetni.
 • 1000 eurót meghaladó érték felett is hasonlóak az értékek, de ott egységes vámáru-nyilatkozatot kell kitölteni, amit a vámügynökség intéz.

Ha mégis azt a döntést hozod, hogy Kínából vagy Amerikából rendeled meg a karácsonyi ajándékot, akkor azt, hogy mennyi a vám az alábbi linken tudod megnézni. Annyit elöljáróban elárulok, hogy 2-4% között mozognak általában a műszaki cikkek vámmértékei. De pontosan érdemes a hivatalos honlapon tájékozódni.

A vám mértékének lekérdezése

 

Használatához egy kis útmutató, mert tudom az idő drága és mindenki rohan.

 1. A kék táblázat alatt kattints a megfelelő áruosztályra, majd az árucsoportra mindaddig amíg el nem jutsz az árukódig.
 2. Kattints az árukódra, automatikusan behivatkozza a táblázatba.
 3. Majd válaszd ki a származási országot

„Tádám” meg is van, hogy mennyi vámot kell fizetned.

 

Összefoglalva:

Ha kitaláltad, hog mi legyen a karácsonyi ajándék, sőt kinézted egy webáruházban jó áron, akkor számolj mielőtt a megrendelés gomot lenyomod, mert lehet, hogy többe fog kerülni mire megérkezik, mintha itthon rendelted volna.

Jó keresgélést mindenkinek!

Gulyás Éva

 

Kövess a Facebookon is, ott is osztok meg hasznos dolgokat.

Hú, ez hasznos volt, megosztom másokkal is.

 

Ha kérdésed van vagy üzenni szeretnél, akkor a lenti űrlapot kitöltve könnyen eljuttathatod hozzám.

 

Vagy szólj hozzá lent, a kommenteknél.

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*