nov 192014
 

Alanyi adómentesség. Mikor? Kinek éri meg?

 

Az alanyi adómentesség hallatán sok vállalkozó felkapja a fejét. Mi is ez valójában?- kérdik. Nem kell az áfával „bajlódnom”? Sokan ilyenkor nagyon lelkesek lesznek és átgondolatlanul ugranak bele az alanyi adómentesség választásába. Azért is gondoltam, hogy írok erről a kérdésről, mert több olyan adózással kapcsolatos döntés is van, amit ilyenkor – év végén –  kell meghoznunk. Köztük van az alanyi adómentesség választása is.

 

Mit jelent az alanyi adómentesség?

Főszabály szerint és leegyszerűsítve az alanyi adómentes vállalkozás értékesítései után nem számít fel áfát, de cserébe a beszerzéseinél sem helyezheti levonásba azt.

Hogyan lehet egy vállalkozás alanyi adómentes?

Még mielőtt rátérek a kérdés megválaszolására, szeretném letisztázni, hogy az alanyi adómentesség nem azonos a tárgyi adómentességgel. Sokan, sokszor összekeverik a két fogalmat. A tárgyi adómentesség azt jelenti, hogy vannak olyan tevékenységek, amik teljes egészében adómentesek, függetlenül árbevételtől vagy egyéb tényezőtől. Ide tartozik például a postai szolgáltatás, biztosítási szolgáltatás nyújtása stb..

Ezzel szemben alanyi adómentességet az a vállalkozás választhat (tehát nem kötelező), akinek az adóévet megelőző évben az éves nettó árbevétele kevesebb volt, mint 6 millió forint. És várhatóan az adott évben sem fogja meghaladni az értékhatárt.

Kinek éri meg alanyi adómentességet választani?

Általánosságban elmondható, hogy annak érdemes alanyi adómentességet választani, aki nem tervez nagyobb volumenű beruházást. Ennek az az indoka, hogy a beszerzés áfáját nem vonhatja le akkor, ha alanyi adómentességet választ.

Továbbá annak érdemes választani az alanyi adómentességet, aki főleg tárgyi adómentes értékesítést végez. Illetve azoknak, akik magánszemélyeknek értékesítenek.

Könyvelő váltása

Mikor lehet választani alanyi adómentességet?

  • Induló vállalkozások – megalakuláskor (tehát év közben is)
  • Már működő vállalkozások – tárgyév december 31.

Mi történik határérték (6 millió ft) túllépése esetén?

Az alanyi adómentesség határának túllépése esetén nincs szankció, csak innentől kezdve a vállalkozás áfásan állítja ki számláit.

Mire kell figyelnie egy alanyi adómentességet választó vállalkozónak?

  1. Figyelni kell, hogy értékesítései mikor lépik túl a 6 millió forintos határt.
  2. Vannak kivételek. Vannak olyan értékesítések, amik után az alanyi adómentességet választó adózónak mindenképp áfát kell fizetni. (Például: tárgyi eszköz értékesítése, építési telek értékesítése, ingyenes termékátadás)
  3. Kövess aFacebookon is, ott is osztok meg hasznos dolgokat.
  4. Hú, ez hasznos volt, megosztom másokkal is.
  5. Ha kérdésed van vagy üzenni szeretnél, akkor a lenti űrlapot kitöltve könnyen eljuttathatod hozzám.

Kövess a Facebookon, ott is posztolok hasznos infókat.

Hú ez hasznos volt, megosztom.

 

 

 

  2 hozzászólás to “Alanyi adómentesség. Mikor? Kinek éri meg?”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*